ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χώρο δημιουργικής απασχόλησης αποκτούν τα προσφυγόπουλα που διαμένουν στην ΒΙΑΛ

Τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στην ΒΙΑΛ στην Χίο, σύντομα θα έχουν στην διάθεσή τους έναν χώρο δημιουργικής απασχόλησης, δίπλα και ταυτόχρονα εκτός του hot spot, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για λόγους ψυχολογικούς.

Χώρο δημιουργικής απασχόλησης αποκτούν τα προσφυγόπουλα που διαμένουν στην ΒΙΑΛ

Ο νέος πολυχώρος, σύμφωνα με το astraparis, δημιουργήθηκε από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Save the Children και Praksis σε ιδιωτικό οικόπεδο, που εφάπτεται με το βιομηχανοστάσιο της ΒΙΑΛ, με πρόσοψη στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, έχει ισοπεδωθεί και έχει περιφραχθεί.

Αυτή τη στιγμή έχει τοποθετηθεί στην έκταση ένας οικίσκος, προσφορά από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ σύντομα θα τοποθετηθούν ακόμα δύο.

Μέσα στις εγκαταστάσεις αυτές θα απασχολούνται δημιουργικά παιδιά έως 18 ετών, χωρισμένα σε ηλικιακές ομάδες, ενώ σε ειδικό χώρο θα μπορούν οι μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους. Αργότερα, ένας χώρος θα παραχωρηθεί στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αναπτυχθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο πολυχώρος εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία εντός των προσεχών ημέρων και θα είναι αποκλειστικά για τις αναφερθείσες δραστηριότητες και όχι για διαμονή.

Σε αυτόν θα απασχολούνται κυρίως τα παιδιά που διαμένουν στην ΒΙΑΛ, χωρίς να αποκλείονται τα παιδιά από την Σούδα ή όσα μένουν σε διαμερίσματα ή ξενοδοχεία, αλλά – όπως επισημαίνεται αρμοδίως – υπάρχουν στην περίπτωση αυτή πρακτικές δυσκολίες για την μετακίνησή τους.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ενώ αρχικά οι κάτοικοι του Χαλκειούς είχαν αντιδράσει τελικά – και μετά από συστηματικές προσπάθειες του προέδρου της κοινότητας κ. Κώστα Φουτράκη – πείσθηκαν ότι ο νέος χώρος δεν πρόκειται να επιβαρύνει την περιοχή τους, αλλά – αντιθέτως – θα λειτουργήσει θετικά, βελτιώνοντας τις συνθήκες για τον ευαίσθητο πληθυσμό των παιδιών της ΒΙΑΛ.