ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόσφυγες: Πρόβλημα στην μετεγκατάσταση χώρου για την υπηρεσία ασύλου στην Χίο

Στην αντίθεση της δημοτικής αρχής προσέκρουσε η πρώτη σχεδόν ολοκληρωμένη προσπάθεια της υπηρεσίας ασύλου να μετεγκατασταθεί από τον χώρο της ΒΙΑΛ σε κτίριο στο κέντρο της Χίου.

Πρόσφυγες: Πρόβλημα στην μετεγκατάσταση χώρου για την υπηρεσία ασύλου στην Χίο

Σύμφωνα με πληροφορίες του astraparis.gr, η μεταφορά των υπηρεσιών ασύλου, της ελληνικής και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας (EASO), επρόκειτο να γίνει εντός του Ιανουαρίου σε κτίριο στην περιοχή της παλιάς λαχαναγοράς, στην οδό Πασπάτη, πλην – όμως – προσέκρουσε στην διαφωνία της δημοτικής αρχής, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση φέρεται να κινήθηκε και η άποψη της διεύθυνσης αστυνομίας Χίου.

Ως επιχείρημα προεβλήθη ότι πρόκειται για κεντρικό σημείο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της πόλης, το οποίο θα επηρρεάζετο από την καθημερινή παρουσία δεκάδων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι θα προσήρχοντο για την υπόθεση του ασύλου τους.

Να σημειώσουμε ότι κατά τις εκτιμήσεις των αρμοδίων παραγόντων, από τον συγκεκριμένο χώρο των υπηρεσιών ασύλου θα περνούν καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας περί τους 65 έως 75 πρόσφυγες και μετανάστες για την διεκπεραίωση των υποθέσεων του ασύλου τους.

Ωστόσο, από ορισμένες πλευρές προβάλλεται – πέραν της ανωτέρω κίνησης – και το ενδεχόμενο συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στον υπόψη χώρο εκ μέρους προσφύγων και μεταναστών, είτε γιατί καθυστερούν οι υποθέσεις τους, είτε για τυχόν απόρριψη των αιτήσεών τους.

Κατόπιν τούτου, το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε και η υπηρεσία ασύλου αναζητά νέο κτίριο, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις, ήτοι επαρκής χώρος (800 έως 1000 τετραγωνικά μέτρα) και λογική τιμή ενοικίου, ενώ – παράλληλα – θα υπάρχει πρόβλεψη και πρόνοια να μην διαταράσσεται η ομαλότητα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Στην υπόθεση της αναζήτησης νέου χώρου φέρεται να έχουν εμπλακεί και θεσμικοί παράγοντες της Χίου, που προτείνουν – ο καθένας για τους δικούς του λόγους – διάφορα κτίρια, τα οποία – ωστόσο- δεν φαίνεται ότι συγκεντρώνουν όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ή βρίσκονται πολύ μακριά από τον οικιστικό ιστό.

Να σημειώσουμε ότι το ζήτημα της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών ασύλου – συνολικά περί τα 70 άτομα – από την ΒΙΑΛ ετέθη επί τάπητος μετά τα συνεχή επεισόδια, τα οποία αφενός δημιουργούσαν προβλήματα στην ασφάλεια των εργαζομένων και αφετέρου διέκοπταν την ομαλή ροή της εργασίας στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, στις συνεντεύξεις κ.λπ.

Προεκρίθη δε η μεταφορά σε άλλο σημείο, εκτός του hot spot, ώστε κατά το δυνατόν να είναι ανεμπόδιστη η λειτουργία των υπηρεσιών και να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Τώρα εκ μέρους των υπηρεσιών ασύλου έχει τεθεί ως στόχος να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία έως το τέλος Μαρτίου αν και εφόσον δεν προκύψουν νέα εμπόδια ή αρνήσεις εκ μέρους θεσμικών παραγόντων της Χίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ