ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ: Ρομποτική μερική νεφρεκτομή για μέγιστη ασφάλεια των ασθενών

Σημαντικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του νεφρού επιφέρει η επέμβαση μερικής νεφρεκτομής με το Ρομποτικό Σύστημα da Vinci® σε συνδυασμό με το διεγχειρητικό λαπαροσκοπικό υπερηχογράφημα μεγάλης ευκρίνειας.

ΥΓΕΙΑ: Ρομποτική μερική νεφρεκτομή για μέγιστη ασφάλεια των ασθενών


Μέγιστη ασφάλεια στους ασθενείς με καρκίνο του νεφρού

Τα τελευταία 6 χρόνια, στο ΥΓΕΙΑ έχει πραγματοποιηθεί πλειάδα ρομποτικών επεμβάσεων μερικής νεφρεκτομής με την υποβοήθηση διεγχειρητικού λαπαροσκοπικού υπερηχογραφήματος και τη συνεργασία του Τμήματος Υπερήχων του νοσοκομείου.

Όπως τονίζει ο Διευθυντής της Β΄ Ουρολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, Χειρουργός Ουρολόγος, κ. Εμμανουήλ Παναγιώτου «Σήμερα, για όγκους 5, 6 ή ακόμα και 7 εκατοστών εκτελείται η αφαίρεση μόνο του όγκου (μερική νεφρεκτομή) και έτσι διασώζεται το όργανο (νεφρός). Η μεγέθυνση είναι 15-20 φορές μεγαλύτερη και η κινητικότητα των ρομποτικών βραχιόνων είναι τόσο εκλεπτυσμένη, που επιτρέπει την εκτομή μικρών και μεγαλύτερων όγκων επί υγιούς εδάφους. Σε όγκους που είναι μερικώς εξωφυτικοί ή και τελείως ενδοφυτικοί (εντελώς εσωτερικά του νεφρού), όπου τα όρια της εκτομής είναι δυσδιάκριτα, κρίνεται επιβεβλημένη η χρήση διεγχειρητικού λαπαροσκοπικού υπερηχογραφήματος μεγάλης ευκρίνειας για την ασφαλή διενέργεια της επέμβασης».

Ο καρκίνος του νεφρού ή νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η 3η συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος. Αποτελεί το 3% όλων των καρκίνων που εμφανίζονται στον ενήλικα, ενώ εμφανίζεται 2 - 3 φορές συχνότερα σε άντρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Η Β' Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ ξεκίνησε από το 2007 τη χρήση του Ρομποτικού Συστήματος da Vinci® για διάφορες ουρολογικές επεμβάσεις, όπως ο καρκίνος του προστάτη – η πιο συχνή- ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως και ο καρκίνος του νεφρού.

Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος του Συστήματος προσφέρει στον ασθενή μικρότερη διάρκεια αναισθησίας, μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης ή απώλειας αίματος, ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και της δυσφορίας, σημαντική μείωση της περιόδου νοσηλείας καθώς και γρήγορη ανάρρωση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.