ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεαγένειο: Κόντρα διοίκησης-εργαζομένων για τα φάρμακα

Για ανάθεση εξειδικευμένης εργασίας σε μη εξειδικευμένο προσωπικό και την μη ίδρυση Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκων στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου, κατηγορεί το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο Θεαγένειο τη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Θεαγένειο: Κόντρα διοίκησης-εργαζομένων για τα φάρμακα

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι αυτό έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, την έκθεση του προσωπικού σε φάρμακα υψηλής τοξικότητας τα οποία δύνανται να έχουν καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμούς εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή να προκαλέσουν μόλυνση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αυταρχισμό απάντησε η διοίκηση του Α.Ν.Θ. "Θεαγένειο" στο μεγάλο πρόβλημα της διάλυσης των φαρμάκων από μη εξειδικευμένο προσωπικό με ότι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την ασφάλεια του προσωπικού και των ασθενών, την οικονομία του φαρμάκου και την τήρηση της νομιμότητας.

Συγκεκριμένα με απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου την Δευτέρα 16/1/2017 εντέλει τους νοσηλευτές "να εκτελούν τα καθήκοντα της διάλυσης των χημειοθεραπευτικών μέχρι να γνωμοδοτήσει το ΚΕΣΥ και να αποφανθεί ο υπουργός επί της γνωμοδότησης αυτής". Ταυτόχρονα προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους λέγοντας ότι "τυχόν άρνηση οποιουδήποτε νοσηλευτή να εκτελεί την συγκεκριμένη εντολή η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία τμημάτων του νοσοκομείου και την έκθεση ασθενών σε κίνδυνο θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα".

Το Δ.Σ. του νοσοκομείου συνεχίζει την παράνομη ανάθεση εξειδικευμένης εργασίας σε μη εξειδικευμένο προσωπικό και την μη ίδρυση Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκων στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου με συνέπεια την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, την έκθεση του προσωπικού σε φάρμακα υψηλής τοξικότητας τα οποία δύνανται να έχουν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμούς εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή να προκαλέσουν μόλυνση μέσω του αναπνευστικού συστήματος και την κατασπατάληση πόρων, αφού για παράδειγμα μόνο μέσα στο 2016 και χωρίς την ύπαρξη κεντρικής μονάδας από την περίσσεια των φαρμάκων εξοικονομήθηκαν πάνω από 500.000 ευρώ.

Η παραπάνω στάση, ιδιαίτερα σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως αυτός της αντιμετώπισης του καρκίνου, δείχνει για άλλη μια φορά την πολιτική βούληση υποβάθμισης, εμπορευματοποίησης και απαξίωσης του δημοσίου συστήματος υγείας.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας να πάρουν άμεσα θέση και να προχωρήσουν στην επίλυση του προβλήματος.

Συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας, μαζί με τους ασθενείς μας, κόντρα στην υποβάθμιση της υγείας, για την λειτουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκου στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου με το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό».