ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ακριβής διάγνωση του παιδικού καταρράκτη χάρη σε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Ένα νέο κινεζικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης πραγματοποιεί εξίσου καλά με τους οφθαλμίατρους διαγνώσεις συγγενούς καταρράκτη.

Ακριβής διάγνωση του παιδικού καταρράκτη χάρη σε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Η εν λόγω πάθηση, η οποία είναι παρούσα κατά τη γέννηση ή εμφανίζεται στο πρώτο έτος της ζωής, προκαλεί θόλωση του φακού του ματιού και ευθύνεται για περίπου μία στις δέκα περιπτώσεις (10%) απώλειας όρασης στα παιδιά παγκοσμίως.

Ο αλγόριθμος, ο οποίος αποτελεί μέρος μιας πλατφόρμας στο υπολογιστικό «νέφος», έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από πολλά νοσοκομεία ταυτόχρονα και σε συνεργασία μεταξύ τους.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης από τους γιατρούς. Τα συστήματα αυτά «εκπαιδεύονται» αρχικά με έναν μεγάλο όγκο ιατρικών δεδομένων και στη συνέχεια κάνουν διαγνώσεις με βάση τη συσσωρευμένη «εμπειρία» τους, ενώ «μαθαίνουν» στην πορεία και βελτιώνουν τις ικανότητές τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Χαοτιάν Λιν του Πανεπιστημίου Σαν Γιατ-Σεν της Καντόνα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής μηχανικής Nature Biomedical Engineering, ανέφεραν ότι το σύστημά τους έχει ακρίβεια διάγνωσης πάνω από 90%, εκτιμά τη σοβαρότητα κάθε περιστατικού και επιπλέον προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Διαβάστε επίσης:

Ποιες οφθαλμολογικές εξετάσεις πρέπει να κάνουν τα παιδιά έως 5 ετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ