ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν θυμάστε ποτέ τα όνειρα που βλέπετε; Δείτε τι πρέπει να κάνετε!

Οι άνθρωποι που δηλώνουν απογοητευμένοι από το πόσο λίγο θυμούνται τα όνειρά τους ή που ισχυρίζονται ότι δεν βλέπουν όνειρα τείνουν να υιοθετούν παρόμοιες συνήθειες στον ύπνο.

Δεν θυμάστε ποτέ τα όνειρα που βλέπετε; Δείτε τι πρέπει να κάνετε!

Υπάρχει κάποιος τρόπος να αλλάξει αυτό; Φυσικά!

Πριν κοιμηθούμε καλό είναι να πιούμε τρία γεμάτα ποτήρια νερό –όχι μπύρα ή κρασί. Το νερό καταστέλλει το 5ο στάδιο του ύπνου –γνωστό ως REM (ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών) – με αποτέλεσμα να ξυπνήσουμε για να πάμε στην τουαλέτα. Ξυπνώντας στη φάση αυτή, συνήθως θυμόμαστε ξεκάθαρα τα όνειρά μας, αναφέρει ο
Ρόμπερτ Στίκγκολντ, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στην ιατρική σχολή του Χάρβαντ, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Στίκγκολντ συνιστά επίσης να επαναλαμβάνουμε τρεις φορές τη φράση «θα θυμηθώ τα όνειρά μου» πριν πέσουμε για ύπνο και να κρατάμε ένα σημειωματάριο και ένα στιλό δίπλα στο κρεβάτι.

«Όταν πέφτουμε για ύπνο, όλα τα γεγονότα της ημέρας περνάνε από το μυαλό μας. Εξελικτικά είναι μια περίοδος κατά την οποία ο εγκέφαλος προσπαθεί να καταλάβει τι να επεξεργαστεί όταν αποκοιμηθεί. Βάζοντας το “να θυμηθώ τα όνειρά μου” στη λίστα, ενδέχεται να τα θυμηθούμε».

Όταν ξυπνήσουμε δεν πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια, ούτε να κουνηθούμε, ούτε να πούμε οτιδήποτε –κάθε αισθητηριακή αντίληψη ή κίνηση τείνει να εξαφανίσει την ανάμνηση ενός ονείρου. «Εάν γυρίσεις στο πλάι και πεις στον/στη σύντροφό σου ότι μόλις είδες ένα ωραίο όνειρο, αμέσως θα το χάσεις από τη μνήμη σου» λέει ο καθηγητής.

Μας συμβουλεύει λοιπόν να παραμείνουμε μισοκοιμισμένοι και να προσπαθούμε να κρατήσουμε το όνειρο στη μνήμη μας. Με τη διαδικασία αυτή, η ανάμνηση αποθηκεύεται με διαφορετικό τρόπο κι έτσι το όνειρο παραμένει ζωντανό. Άλλη μία συμβουλή είναι να «βυθιστούμε» πάλι στο όνειρο και να συλλέξουμε όλο και περισσότερες λεπτομέρειες. Για δύο εβδομάδες, μας παροτρύνει ο Στίκγκολντ, να λέμε στον εαυτό μας: «θυμήσου τα όνειρά σου»! Έπειτα από μια τέτοια «εξάσκηση», προβλέπει, τουλάχιστον το 80% των ανθρώπων που συνήθως λένε ότι δεν ονειρεύονται πλέον θα μπορούν να το κάνουν.

Διαβάστε επίσης:

Όνειρα που φανερώνουν στρες & τι σημαίνουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ