ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνθρωποι και σκύλοι «ανταλλάσσουν» στοιχεία της προσωπικότητάς τους, δείχνει νέα έρευνα!

Η υποψία ότι ο σκύλος σας μπορεί σταδιακά να πάρει την προσωπικότητά σας –όπως εν μέρει μπορεί να συμβεί μεταξύ δύο συζύγων–, δεν είναι τελικά απλή υποψία.

Άνθρωποι και σκύλοι «ανταλλάσσουν» στοιχεία της προσωπικότητάς τους, δείχνει νέα έρευνα!

Μια νέα αυστριακή επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορεί να αποκτήσουν βασικά χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης των αφεντικών τους, ιδίως αν οι τελευταίοι είναι αγχωτικοί, νευρωτικοί και εν γένει αρνητικοί τύποι. Από την άλλη, μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Κυρίως οι χαλαροί και φιλικοί σκύλοι ενδέχεται να μεταδώσουν τη θετική αυτή προσωπικότητα στους ιδιοκτήτες τους, βοηθώντας τους να μειώσουν το στρες.

bigstock Owner with her dalmatian dog l 141562004

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιέννης, με επικεφαλής τη δρα Ίρις Σόμπερλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν πάνω από 100 ζεύγη σκύλων και ανθρώπων που συμβίωναν επί χρόνια.

Ζώα και άνθρωποι υποβλήθηκαν σε διάφορες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ρυθμού της καρδιάς και των επιπέδων της ορμόνης του στρες κορτιζόλης. Έγιναν, επίσης, ψυχολογικά τεστ τόσο στους ανθρώπους όσο και στους σκύλους –εκ μέρους των τελευταίων απάντησαν τα αφεντικά τους!–, έτσι ώστε όλοι ανεξαιρέτως να καταταχθούν στους πέντε βασικούς τύπους προσωπικότητας: νευρωτικός, εξωστρεφής, ανοικτός, φιλικός, υπεύθυνος.

Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε, είναι ότι οι μεν επηρεάζουν τους δε, αντιγράφοντας χαρακτηριστικά-κλειδιά της προσωπικότητάς τους. Την μεγαλύτερη επιρροή βέβαια έχουν οι άνθρωποι στους σκύλους.

bigstock 146235665

«Τα ευρήματά μας ταιριάζουν μια χαρά με την εμπειρία μας: ιδιοκτήτες και σκύλοι αποτελούν κοινωνικές δυάδες και αλληλοεπηρεάζονται» δήλωσε η Σόμπερλ.

Η ερευνήτρια επεσήμανε ότι οι σκύλοι είναι ευαίσθητοι στα συναισθήματα των αφεντικών τους και μπορεί κατά συνέπεια να νιώσουν ανάλογα, αναπροσαρμόζοντας τη συμπεριφορά τους –κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί από τη μακρά εξελικτική συμπόρευση των δύο ειδών εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Οι σκύλοι «καταλαβαίνουν» τα λόγια και τη χροιά της φωνής μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ