ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι δείχνει η σειρά γέννησης για το IQ σας!

Η σειρά γέννησης, εάν δηλαδή ένα παιδί είναι το πρωτότοκο, το δευτερότοκο κ.λπ. στην οικογένεια, έχει συνδεθεί στο παρελθόν με τον κίνδυνο παχυσαρκίας αλλά και με συγκεκριμένα στοιχεία της προσωπικότητας. Τώρα, μια νέα σκωτσέζικη μελέτη έρχεται να δείξει ότι επηρεάζει και τον δείκτη ευφυΐας!

Τι δείχνει η σειρά γέννησης για το IQ σας!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου μελέτησαν σχεδόν 5.000 παιδιά από το διάστημα πριν τη γέννησή τους μέχρι και την ηλικία των 14 ετών ώστε να διαπιστώσουν τυχόν διαφορές στην νοητική τους ανάπτυξη ανάλογα με τη σειρά γέννησής τους.

bigstock Brother And Sister Kissing New 96907586

Οι αξιολογήσεις πραγματοποιούνταν ανά δύο χρόνια και περιελάμβαναν τεστ ανάγνωσης, λεξιλογίου, αριθμητικής και κατανόησης. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο Home Observation Measurement of the Environment ώστε να καταγραφεί η συμπεριφορά των γονέων πριν και μετά τη γέννηση κάθε παιδιού (π.χ. κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενασχόληση με το παιδί).

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Human Resources, σύμφωνα με το BBC, αποκαλύπτουν ότι τα πρωτότοκα παιδιά υπερτερούν πνευματικά των μικρότερων αδελφών τους. Αυτό δεν οφείλεται σε βιολογικούς ή κληρονομικούς παράγοντες, αλλά επειδή λαμβάνουν περισσότερα ερεθίσματα από τους γονείς στα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Αν και όλα τα παιδιά, ασχέτως σειράς γέννησης, φάνηκε πως έλαβαν λίγο πολύ τα ίδια επίπεδα συναισθηματικής υποστήριξης, τα πρωτότοκα ήταν κάπως πιο ευνοημένα ως προς τη συνεισφορά των γονέων τους σε δραστηριότητες που αφορούσαν την ανάπτυξη των νοητικών τους δεξιοτήτων.

Τα πρωτότοκα παιδιά στη μελέτη πέτυχαν καλύτερες βαθμολογίες στα τεστ IQ από πολύ νωρίς, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και από την ηλικία των 12 μηνών.

Με βάση τις παρατηρήσεις των ερευνητών, το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι γονείς άλλαξαν σημαντικά τη συμπεριφορά τους στο δεύτερο ή στο τρίτο παιδί τους σε σύγκριση με το πρώτο. Όχι μόνο ασχολούνταν λιγότερο με τα μικρότερα παιδιά τους αλλά επίσης παρατηρήθηκε ότι οι μητέρες δεν πρόσεχαν τόσο στις μετέπειτα εγκυμοσύνες τους –π.χ. έπιναν περισσότερο αλκοόλ.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματά τους είναι δυνατό να εξηγήσουν το λεγόμενο «φαινόμενο της σειράς γέννησης» (birth order effect), όπου τα παιδιά που γεννιούνται πρώτα στην οικογένεια συχνά απολαμβάνουν μεγαλύτερους μισθούς και μεγαλύτερη ακαδημαϊκή επιτυχία.

Διαβάστε επίσης:

Οι συνήθειες του ύπνου αποκαλύπτουν την... ευφυΐα σας!