ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η νοσηλεία των ψυχικά ασθενών & των κρατουμένων - Επιστημονική Συνάντηση Νοσηλευτών

Η νοσηλεία των ψυχικά ασθενών & των κρατουμένων - Επιστημονική Συνάντηση Νοσηλευτών

Η νοσηλεία ασθενών με ψυχικό νόσημα αλλά και κρατουμένων ψυχικά ασθενών, τα διλήμματα, και η επιστημονική προσέγγιση, απασχόλησε την Επιστημονική Συνάντηση του Τομέα Ψυχικής Υγείας, της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, με τίτλο: «Διεπιστημονική προσέγγιση σε ψυχιατροδικαστικά θέματα που αφορούν τη νοσηλεία ασθενών με ψυχικό νόσημα», στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» που πραγματοποιήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα της Επιστημονικής Συνάντησης περιλάμβανε 4 διαλέξεις και 1 στρογγυλή τράπεζα, στις οποίες συμμετείχαν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες ψυχικής υγείας και νομικοί, γεγονός που ανέδειξε τη διεπιστημονικότητα της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Συνολικά συμμετείχαν 10 ομιλητές, οι οποίοι με τις εισηγήσεις τους κάλυψαν ολόκληρο το φάσμα του πεδίου της διεπιστημονικής ψυχιατροδικαστικής προσέγγισης και νοσηλείας των κρατούμενων ασθενών με ψυχικά νοσήματα.

Η συμμετοχή των νοσηλευτών κατά κύριο λόγο, καθώς και άλλων επιστημόνων (ιατρών, κοινωνικών λειτουργών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων, φοιτητών κ.α.), ήταν αθρόα και οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 360.

Σε ότι αφορά τις διαλέξεις και τη στρογγυλή τράπεζα, η θεματολογία επικεντρώθηκε σε καίρια ζητήματα του χώρου της Ψυχιατροδικαστικής. Η Επιστημονική Συνάντηση, ξεκίνησε με τη διάλεξη του κ. Δουζένη Αθανάσιου, Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχιατρικής-Ψυχιατροδικαστικής Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Προέδρου Δ.Σ. Ε.ΨΔ.Ε και Διευθυντή της Β΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Ε.Κ.Π.Α. στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ».

Η διάλεξη είχε θέμα: «Εισαγωγή στην Ψυχιατροδικαστική» και μέσω του περιεχομένου της, οι συμμετέχοντες, ενημερώθηκαν για τις βασικές έννοιες της Ψυχιατροδικαστικής και την ιστορική εξέλιξή της έως και σήμερα.

Ακολούθησε η διάλεξη της κυρία Παπαγεωργίου Ελένης, Δικηγόρου – Νομικού Συμβούλου της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, η οποία είχε θέμα: «Προβληματισμοί και προτάσεις από τη θέση των Νοσηλευτών για το σχέδιο νόμου που τροποποιεί το ισχύον καθεστώς», σε ότι αφορά το νομικό πλαίσιο του Άρθρου 69 Π.Κ.. Μέσα από τη διάλεξη, αναπτύχθηκαν όλα τα δεδομένα και οι προτεινόμενες προς διαβούλευση προτάσεις, έτσι ώστε να υπάρξει αναθεώρηση του νομικού πλαισίου σε ότι αφορά τους κρατούμενους ψυχικά πάσχοντες. Παράλληλα, τονίστηκαν ειδικά σημεία, επί των προτάσεων, τα οποία, χρήζουν περαιτέρω διαβουλεύσεων, καθώς έχουν εντοπιστεί νομοθετικά κενά.

Στη συνέχεια ακολούθησε η διάλεξη του κ. Κοτσαλή Λεωνίδα, Καθηγητή Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας, στην Νομική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., με θέμα: «Άρθρο 69 Π.Κ., προυποθέσεις και εφαρμογή». Στο περιεχόμενο της διάλεξης αναπτύχθηκε ενδελεχώς, το ισχύον νομικό καθεστώς, επίσης, έγινε αναφορά και στο προτεινόμενο προς διαβούλευση σχέδιο νόμου σχετικά με τους κρατούμενους ψυχικά πάσχοντες. Τέλος, το επιστημονικό σκέλος των διαλέξεων ολοκληρώθηκε με τη διάλεξη: «Ψυχιατροδικαστική νοσηλευτική ειδίκευση», από τον κ. Ριζάβα Ιωάννη, Νοσηλευτή Ψυχικής Υγείας απο το Ψ.Ν.Α., ο οποίος ανέπτυξε ολοκληρωμένα, ένα καινούργιο πεδίο Νοσηλευτικής Ειδίκευσης, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει επιστημονικά το σύγχρονο Νοσηλευτή Ψυχικής Υγείας, ο οποίος πρέπει να αναπτύσσεται διαρκώς, ως μέλος της διεπιστημονικής ομάδας ψυχικής υγείας.

Το πρόγραμμα της Επιστημονικής Συνάντησης, συνεχίστηκε με τη Στρογγυλή Τράπεζα: «Διεπιστημονική προσέγγιση σε ψυχιατροδικαστικά θέματα που αφορούν τη νοσηλεία ασθενών με ψυχικό νόσημα», στην οποία διαφορετικές ειδικότητες επαγγελματιών ψυχικής υγείας, διατύπωσαν τις απόψεις ώστε οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση να αποκτήσουν ολοκληρωμένη άποψη, για τον διεπιστημονικό τρόπο προσέγγισης των κρατούμενων ψυχικά πασχόντων.

Η πρώτη ομιλία είχε θέμα: «Παραβατική συμπεριφορά & ουσιοεξάρτηση», με ομιλήτρια την κυρία Τσακλακίδου Δόμνα, Ψυχίατρο - Ψυχοθεραπεύτρια, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., Υπεύθυνη Μονάδας Εξαρτήσεων, Β’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», Μέλος Δ.Σ. ΕΨΔΕ. Η θεματολογία αφορούσε το συσχετισμό των ναρκωτικών ουσιών με την παραβατική συμπεριφορά και έγινε αναφορά σε ότι αφορά τα αδικήματα που εμπίπτουν στις διατάξεις των Νόμων περί Ναρκωτικών.

Ακολούθησε η ομιλία με θέμα: «Ψυχιατρική κράτηση και ανθρώπινα δικαιώματα: Η περίπτωση των ποινικά ακαταλόγιστων ασθενών», με ομιλήτρια την κυρία Πανάγου Αιμιλία, Ψυχολόγο, Ειδική Επιστήμονα στον Συνήγορο του Πολίτη, η οποία ανέπτυξε μέσω πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη για τη φύλαξη ποινικώς ακαταλόγιστων ατόμων σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, όλες τις νομικές πτυχές για την κράτηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατούμενων ψυχικά πασχόντων. Στη συνέχεια η κυρία Κρανιά Ευσταθία, Νοσηλεύτρια Γ.Ν.Α. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» - «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ» (πρώην Νοσηλεύτρια Φυλακών Κορυδαλλού), με την ομιλία της: «Ο ρόλος του νοσηλευτή στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα», ανέπτυξε τις πραγματικές συνθήκες νοσηλείας στα συγκεκριμένα ιδρύματα και ανέδειξε τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και διαιωνίζονται, περιορίζοντας έτσι το ρόλο των νοσηλευτών και των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας.

Στην επόμενη ομιλία με θέμα: «Νοσηλεία ακαταλόγιστων ψυχικά ασθενών σε Ψυχιαρικό Τμήμα Εισαγωγών», ο κ. Πολυκανδριώτης Τζαννής, Νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας, Ψ.Ν.Α., παρουσίασε ενδελεχώς όλες τις υφιστάμενες πτυχές της νοσηλείας των κρατούμενων ψυχικά πασχόντων, δίνοντας έμφαση στις ιδιατερότητες των συγκεκριμένων ασθενών, αλλά και στα διλλήματα και προβλήματα, τα οποία προκύπτουν σε καθημερινή βάση και καλούνται οι Νοσηλευτές Ψυχικής Υγείας, συνεπικουρούμενοι από τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας ψυχικής υγείας, να αντιμετωπίσουν και να φέρουν εις πέρας. Ακολούθησε η ομιλία με θέμα: «Εξωνοσοκομειακή Υποχρεωτική Αγωγή (Ε.Υ.Α.): Κίνδυνος ή ευκαιρία;», από τον κ. Πέτσα Δημήτριο, Ψυχίατρο, Επιμελητή Α΄, Ψ.Ν.Α., ο οποίος ανέπτυξε δεδομένα από χώρες στις οποίες εφαρμόζεται η Ε.Υ.Α. και παράλληλα, παρουσίασε τις προοπτικές εφαρμογής της Ε.Υ.Α. στη χώρα μας, τονίζοντας τόσο τα θετικά στοιχεία εφαρμογής, όσο και τους αρνητικούς παράγοντες, ο οποίοι επηρεάζουν την εφαρμογή της. Η στρογγυλή τράπεζα ολοκληρώθηκε με την ομιλία: «Ακαταλόγιστοι ψυχικά ασθενείς και κοινωνική εργασία», από την κυρία Μίρτση Μαρία, Κοινωνική Λειτουργό, Ψ.Ν.Α., η οποία ανέπτυξε όλες τις προοπτικές συνεργασίας από τη μεριά του Κοινωνικού Λειτουργού σε σχέση τόσο με τη διεπιστημονική ομάδα, όσο και με τους κρατούμενους ψυχικά πάσχοντες.

Μέσα από την στοχευμένη θεματολογία της, αναπτύχθηκαν πολλά φλέγοντα ζητήματα, ενώ παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν απόψεις και να παρουσιαστούν νέα δεδομένα απο το χώρο της ψυχικής υγείας όσο και από της νομικής.
Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο της Επιστημονικής Συνάντησης, τόσο οργανωτικά, όσο και στο περιεχόμενο του προγράμματος, το οποίο κάλυψε όλο το φάσμα σε επίπεδο διεπιστημονικής προσέγγισης, με κοινό παρανομαστή τη νοσηλεία κρατούμενων ασθενών με ψυχικό νόσημα.

BEST OF NETWORK

Κλήρωση Τζόκερ (22/10/2020): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν 1.500.000 ευρώ

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για όσους βγήκαν σε αναστολή - Πώς θα το λάβετε

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Πώς θα πάρετε έως και 80% επιδότηση (2)

Oruc Reis: Πόλεμος νεύρων από τους Τούρκους - Δείτε που βρίσκεται τώρα

Κορονοϊός: «Μολύνθηκε» όλη η Ελλάδα - Σε ποιες περιοχές βρέθηκαν τα 882 νέα κρούσματα

ΟΑΕΔ - Εποχικό Επίδομα: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις - Πότε γίνονται οι πληρωμές

Oruc Reis: «Άγγιξε» ξανά το Καστελόριζο – Το έβαλαν στο... στόχαστρο φρεγάτες και ΟΥΚάδες

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Νέα πληρωμή την Παρασκευή (23/10) για 6.555 δικαιούχους

Πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα καταθέτει ο Αλέξης Τσίπρας

Χρυσή Αυγή: Συνελήφθη ο Γιώργος Ρουπακιάς - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr

Κορονοϊός - Νέα μέτρα: Σε αυτές τις περιοχές θα ισχύει η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Συντάξεις Νοεμβρίου 2020: Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς