ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι λοιμώξεις που άλλαξαν την ιστορία: Το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων στην Αθήνα

Οι εξελίξεις στο πεδίο των λοιμώξεων είναι συνεχείς, και για το λόγο αυτό απαιτείται διαρκής ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας που εμπλέκονται στη διάγνωση και τη θεραπεία των λοιμώξεων σε επιστημονικές εκδηλώσεις, όπως είναι το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων που πραγματοποιείται από σήμερα 3 μέχρι τις 5 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Catravel.

Οι λοιμώξεις που άλλαξαν την ιστορία: Το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων στην Αθήνα

Στο πλαίσιο της Τελετής Έναρξης, θα δοθεί διάλεξη από τον Καθηγητή Στέφανο Γερουλάνο, με θέμα: «Λοιμώξεις που άλλαξαν τη ροή της Ιστορίας» σήμερα Παρασκευή 3 Μαρτίου και ώρα 19:30.

Θέματα που θα απασχολήσουν το φετινό συνέδριο, το οποίο είναι θεσμός για τα ελληνικά επιστημονικά δεδομένα και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο,είναι μεταξύ άλλων:

- Τα εμβόλια, τα οποία είναι από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην δημόσια υγεία αλλά παρόλα αυτά η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας είναι απαράδεκτα χαμηλή.

- Λοιμώξεις που προσβάλλουν την έγκυο ή το έμβρυο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή το νεογνό κατά την περιγεννητική περίοδο. Ο σωστός προγεννητικός έλεγχος για τις λοιμώξεις αυτές θα επιτρέψει σε χιλιάδες έμβρυα που τώρα θυσιάζονται απο άγνοια ή κακή ερμηνεία των εξετάσεων να εξελιχθούν σε υγιή νεογνά.

- Οι τελευταίες εξελίξεις στη θεραπεία τωνμυκητιάσεων, της φυματίωσης (ιδίως της πολυανθεκτικής) και της ηπατίτιδας C αλλά και οι λοιμώξεις σε πρόσφυγες και μετανάστες.

- Η θεραπεία των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα, ιδιαίτερα ο ρόλος των παλαιών αντιβιοτικών αλλά και η θέση των νεότερων. Επιπλέον, θα συζητηθεί η ανάγκη πολιτικής διαχείρισης της χρήσης των αντιβιοτικών και ο έλεγχος των λοιμώξεων στο νοσοκομείο. Είναι αναγκαία η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων, καθώς περισσότερες από το 50% των νοσοκομειακών λοιμώξεων μπορούν να προληφθούν, εφαρμόζοντας αντίστοιχα προγράμματα.