ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημερίδα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Ο Αθ. Πλεύρης καταθέτει την εμπειρία του

Σε μία σημαντική για όλους μας ημερίδα, αναφορικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις θα συμμετάσχει σήμερα, Τρίτη 14 Μαρτίου και ώρα 17.00 στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), ο πρώην βουλευτής και δικηγόρος Θανάσης Πλεύρης, προκειμένου να καταθέσει την δύσκολη εμπειρία που βίωσε πριν μερικούς μήνες στο Ιατρικό Αθηνών, χτυπημένος ακριβώς από μία τέτοια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και ζώντας για μερικές εβδομάδες, μεταξύ ζωής και θανάτου.

Ημερίδα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Ο Αθ. Πλεύρης καταθέτει την εμπειρία του

Στις 13 Νοεμβρίου 2016 ο κ. Θάνος Πλεύρης εισήχθει στην Εντατική του Ιατρικού Κέντρου, έχοντας προσβληθεί από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο, σηψαιμία συγκεκριμένα.

Κατάφερε να βγει νικητής κι έχοντας δώσει μεγάλη μάχη για τη ζωή του. Τέσσερις μήνες μετά, η δραματική εμπειρία του 39χρονου δικηγόρου γίνεται η αφορμή, για μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του προσωπικού στα νοσοκομεία αλλά και των πολιτών αναφορικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με την σύγχρονη πληγή του συστήματος υγείας, των ιατρικών πράξεων και των νοσηλειών. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για την ελληνική πραγματικότητα: Ένας στους δέκα Έλληνες κινδυνεύει να προσβληθεί από ενδονοσοκομειακό μικρόβιο και να εκδηλώσει ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

«Είναι το τάμα μου για τη σωτηρία μου. Αφού σώθηκα από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια και βγήκα υγιής και όρθιος από το νοσοκομείο, θεώρησα ότι το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να κινητοποιήσω τους αρμοδίους, να καταφέρω να σωθούν κι άλλοι άνθρωποι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση που συνδιοργανώνει το κολέγιο New York College και η Ελληνική Εταιρία για τη Διαχείριση Κρίσεων στην Υγεία, με θέμα το μεγάλο αυτό κεφάλαιο της νοσοκομειακής περίθαλψης και νοσηλείας στη χώρα μας, τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η ημερίδα είναι το πρώτο, αναγνωριστικό, βήμα σε αυτήν την πορεία που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει, έχοντας και τη συνδρομή πολλών άλλων «θυμάτων» των μικροβίων και των λοιμώξεων μέσα στα νοσοκομεία: «αναζητούμε τη νομική φόρμουλα για την ίδρυση ενός φορέα, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που θα μας επιτρέπει να εργαστούμε επάνω στο θέμα των λοιμώξεων, προσφέροντας ό,τι μπορούμε στην ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα, ώστε να τους βοηθήσουμε και να έχουμε λιγότερα μικρόβια, λιγότερες λοιμώξεις, λιγότερους ασθενείς», τόνισε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Το γεγονός ότι βρέθηκα σε θέσεις ευθύνης στο υπουργείο Υγείας και δεν εκτίμησα το μέγεθος του προβλήματος που αποτελούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με βαραίνει. Είχα παρατηρήσει πως ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τις λοιμώξεις αυτές είναι 5%-6% ενώ στην Ελλάδα έφτανε το 9% των νοσηλευομένων, αλλά δυστυχώς δεν είχα αντιληφθεί τι σημαίνει αυτή η διαφορά και σε πόσους ανθρώπους, σε πόσες ζωές αντιστοιχεί...».

Συνοδοιπόρος του 39χρονου δικηγόρου σε αυτή τη μακρά πορεία που ξεκίνησε θα είναι και ο ιδρυτής του New York College, κ. Ηλίας Φούτσης, ο οποίος επίσης είναι ένα από τα παρ’ ολίγον θανατηφόρα περιστατικά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων του συστήματος υγείας. «Βίωσα μια πολύ τραυματική εμπειρία μετά από μια χειρουργική επέμβαση που έκανα. Κινδύνευσε η ζωή μου κι ακόμη λαμβάνω θεραπευτική αγωγή. Ζητούμενο για μένα είναι τώρα να προβληματίσουμε τον ιατρικό και νοσηλευτικό κόσμο και τους ασθενείς και να ευαισθητοποιήσουμε όσους χρειάζεται» ανέφερε ο κ. Φούτσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας για τη Διαχείριση Κρίσεων στην Υγεία, χειρουργός ορθοπεδικός, κ. Πάνος Ευσταθίου, υπογράμμισε την ανάγκη καταγραφής στοιχείων για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις καθώς και την ανάγκη ελέγχου της λειτουργίας των επιτροπών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που προβλέπονται σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα.

Αναφερόμενος στην περιπέτεια του κ. Πλεύρη, που αποτέλεσε την αφορμή για τη «συστράτευση» και την εκστρατεία, ο κ. Ευσταθίου είπε πως «ως γιατρός είχα ευχηθεί καλό ταξίδι στον Θάνο. Ήταν πολύ δύσκολη η περίπτωσή του, κατάφερε να βγει νικητής διότι τον βοήθησαν η ηλικία του και ο δυνατός οργανισμός του. Οι θεράποντες ιατροί είχαν εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο».

Σχολιάζοντας την κατάσταση στον χώρο της υγείας, δεδομένου ότι είχε διατελέσει διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι «δυστυχώς λοιμώξεις υπήρχαν και όταν τα ποσά που διατίθεντο για την υγεία ήταν τριπλάσια από αυτά που διατίθενται σήμερα, αλλά και όταν το προσωπικό ήταν πολλαπλάσιο. Πρόκειται για δύο βασικές παραμέτρους: όταν δεν υπάρχει προσωπικό, οι ανάγκες, τα προβλήματα, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν. Το ίδιο και όταν δεν υπάρχουν χρήματα. Διαχρονικά στην Ελλάδα φαίνεται όμως να υπάρχει θέμα εκπαίδευσης» κατέληξε ο κ. Ευσταθίου.