ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διανοητική ταπεινότητα: Τι είναι και πού μας βοηθά

Κάποιος που πιστεύει ότι τα ξέρει όλα, δεν επιδεικνύει μόνο αλαζονεία αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγηθεί και σε λάθος αποφάσεις.

Διανοητική ταπεινότητα: Τι είναι και πού μας βοηθά

Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα, σύμφωνα με τους οποίους η αποδοχή ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για κάποια πράγματα μπορεί να αποδειχθεί ένα πολύ ισχυρό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας.

Η διανοητική ταπεινότητα, όπως ονομάζουν αυτό το χαρακτηριστικό οι ειδικοί, βρίσκεται στον αντίποδα της διανοητικής αλαζονείας, όπως χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες το γνώρισμα εκείνο των ανθρώπων που «ξέρουν τα πάντα».

bigstock 171061940

Οι ειδικοί υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε μία δοκιμασία που απαιτούσε την ανάγνωση ενός δοκιμίου στο οποίο ο συγγραφέας του είτε ενθάρρυνε είτε αποδοκίμαζε τη σχέση του ανθρώπου με τη θρησκεία.

Από τους αναγνώστες που διαφώνησαν με το δοκίμιο, όσοι είχαν αλαζονική συμπεριφορά –δηλαδή ανήκαν στην κατηγορία εκείνων που «τα ξέρουν όλα»– αναφέρθηκαν άσχημα για τον χαρακτήρα του συγγραφέα, ενώ αντίθετα όσοι ήταν πιο διαλλακτικοί και ανοιχτόμυαλοι, αποδεχόμενοι την άγνοιά τους, δεν φέρθηκαν ούτε με επιθετικό ούτε με προσβλητικό τρόπο κατά του συγγραφέα.

«Το να μην φοβάσαι να κάνεις λάθος, συνιστά μια μεγάλη αξία της προσωπικότητας» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Mark Leary, καθηγητής Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών και καταλήγει: «Όταν είμαστε στενόμυαλοι και αλαζόνες, δημιουργούμε προβλήματα ακόμη και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, καθώς είμαστε πεπεισμένοι ότι μόνο η άποψή μας είναι σωστή».

Διαβάστε επίσης:

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα μας ο τρόπος που περπατάμε