ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτοαπασχολούμενοι, φτώχεια, ανισότητες & δύο χρόνια από την επίσκεψη Τσίπρα στο υπ. Υγείας

Δεν είναι μόνο η βαθειά φτωχοποίηση που βιώνουν οι Έλληνες εδώ και 8 χρόνια, δεν είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση της υγείας, δεν είναι μόνο οι κοινωνικές ανισότητες, δεν είναι η πείνα, είναι και η ... φτώχεια των εθνών. 

Αυτοαπασχολούμενοι, φτώχεια, ανισότητες & δύο χρόνια από την επίσκεψη Τσίπρα στο υπ. Υγείας

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Και αυτό αποτυπώνεται από το γεγονός, ότι η Ελλάδα, έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοαπασχολούμενων (34%) και συνεπώς το μικρότερο ποσοστό μισθωτών (66%) εργαζομένων, απ’ όλες τις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου το 2016. Αυτό είναι ένδειξη υπανάπτυξης της οικονομίας, εκτεταμένης φοροδιαφυγής και καθήλωσης του πληθυσμού σε ένα σχετικά χαμηλό βιοτικό επίπεδο, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ενημέρωση του ΣΕΒ, στις ΗΠΑ, π.χ. μόνο 7 στους 100 είναι αυτοαπασχολούμενοι, ενώ στην Ινδία ο αντίστοιχος αριθμός είναι 87! Τα μεγέθη αυτά σημαίνουν ότι οι σύγχρονες μέθοδοι οργάνωσης της παραγωγής και καταμερισμού εργασίας δεν είναι τόσο διαδεδομένες στην Ινδία, όπως είναι στις ΗΠΑ. Πέραν, όμως, του ότι η χώρα μας έχει το μικρότερο ποσοστό μισθωτών, άνω του 30% των μισθωτών απασχολείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε δραστηριότητες κατά κανόνα χαμηλής παραγωγικότητας. Αυτό προκαλεί πρόσθετα εμπόδια στην ανάπτυξη ιδιωτικών επιχειρήσεων, καθώς καθιερώνονται πρότυπα εργασιακών σχέσεων και αμοιβών που δεν συνάδουν με τις ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν σε μία εύρυθμη ιδιωτική οικονομία.

Με στοιχεία 2ου τριμήνου 2016, οι Έλληνες δουλεύουμε περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως (42,3) από τους Ευρωπαίους (37,1), κυρίως λόγω του υψηλότερου ποσοστού αυτοαπασχολούμενων στο σύνολο των απασχολούμενων.

Η εκτεταμένη παρέμβαση του κράτους στην οικονομία και το ασφυκτικά περιοριστικό ρυθμιστικό περιβάλλον επιχειρηματικής λειτουργίας, οδηγούν σε χαμηλή ανάπτυξη, και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους λίγες ευκαιρίες απασχόλησης, και σε τελική ανάλυση, φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.

Ανάγκη για ένα επενδυτικό σοκ

Ήδη πολλά στελέχη του ΣΕΒ έχουν αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξει ένα επενδυτικό σοκ και στην αδήριτη ανάγκη επίσης, να δημιουργηθεί στην χώρα μας, μία Ιατρική Τεχνόπολη (Medi Pharma) ικανή για να «ξυπνήσει» την κοιμώμενη οικονομία και να τονώσει την αγορά εργασίας. Για την ανάγκη ενός επενδυτικού σοκ, αναφέρθηκε πριν μερικές εβδομάδες και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΦΕΕ.

Δύο χρόνια από την επίσκεψη Τσίπρα στο υπ. Υγείας

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η οικονομία μας χρειάζεται ένα σοβαρό επενδυτικό σοκ, το ίδιο σοκ φαίνεται ότι χρειάζεται και η υγεία η οποία αιμορραγεί.

Η χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, συνέπεσε με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πριν δύο χρόνια στο Υπουργείο Υγείας, ο οποίος είχε εξαγγείλει 4.500 προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ και αύξηση της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων. Μάλιστα είχε δεσμευτεί τότε, ότι η διαδικασία των προσλήψεων θα ολοκληρωθεί εντός του έτους 2015.

Για το σκοπό αυτό, είχε πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ των Υπουργών Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης παρουσία του Προέδρου του ΑΣΕΠ και του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ. Ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ξεκαθάρισε στη σύσκεψη ότι για την καθυστέρηση της διαδικασίας των προσλήψεων δεν φταίει το ΑΣΕΠ, αλλά η έλλειψη κονδυλίων.

Και συνεχίζει η Ομοσπονδία:

«Δύο χρόνια με Τσίπρα, Πολάκη ποια είναι η κατάσταση του προσωπικού και της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων;
Ο κος Τσίπρας προσέλαβε μόνο 700 μόνιμους υπαλλήλους από προκήρυξη 950 θέσεων που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ από μόνιμο προσωπικό.

Από το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας προκύπτει ότι το προσωπικό των Νοσοκομείων την διετία του κου Τσίπρα μειώθηκε κατά 7.500. Το μόνο που έκαναν ο κος Τσίπρας και ο κος Πολάκης ήταν να προσλάβουν 2.500 υπαλλήλους (προγράμματα STAGE για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και ελάχιστο επικουρικό προσωπικό).
Που είναι κύριε Τσίπρα η ενίσχυση των Νοσοκομείων σε προσωπικό;

Στα Νοσοκομεία επικρατεί χαοτική κατάσταση λόγω των σημαντικών ελλείψεων Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού. Εφημερεύουν Νοσοκομεία χωρίς βασικές ειδικότητες Ιατρών. Ασθενείς σοβαρά έκτακτα περιστατικά προσέρχονται στα επείγοντα και αναγκάζονται να γίνονται μπαλάκι. Διακομίζονται σε τρία και τέσσερα Νοσοκομεία για να βρουν γιατρούς των ειδικοτήτων που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της Υγείας τους.
Κινδυνεύουν Ασθενείς στις λίστες αναμονής για ΜΕΘ και 150 κλίνες παραμένουν κλειστές, λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Λίστες αναμονής παντού. Για Ακτινοθεραπείες – Χημειοθεραπείες – Χειρουργεία λόγω ελλείψεων προσωπικού.
Ένας Νοσηλευτής για 40 Ασθενείς στην κλινική. Τρέχει πανικόβλητος. Εργάζεται πάνω από τα όρια της εργασιακής εξουθένωσης. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό, κανονικές άδειες από το έτος 2013».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα Νοσοκομεία οφείλουν σε ληξιπρόθεσμα 1δις ευρώ (στοιχεία ΓΛΚ), ενώ στερεύουν οι κωδικοί για φάρμακα, αναλώσιμα, υγειονομικό υλικό, για αγορά υλικών καθαριότητας, χειρουργικών υλικών κλπ.

Τραγικό είναι ότι μηδενικοί είναι οι κωδικοί των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων για συντήρηση, επισκευή, ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής, της ξενοδοχειακής υποδομής και του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Γι’ αυτό και ότι χαλάει (αναισθησιολογικά, χειρουργικά μηχανήματα, αξονικοί, ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, μηχανήματα αιμοκάθαρσης κ.α.) μένουν χαλασμένα έως ότου βρεθεί, εάν βρεθεί, κάποια Δωρεά.

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων τέλος αποδεκατίστηκαν. Δέκα χρόνια έχει να προσληφθεί τεχνίτης. Με μηδενικούς κωδικούς στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων είναι αδύνατον να συντηρήσουν, να επισκευάσουν, να καλλωπίσουν τους χώρους των Νοσοκομείων. Οι συνθήκες Νοσηλείας είναι τριτοκοσμικές.
Γι’ αυτό θερίζουν οι Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ, στέλνοντας μήνυμα πως αυτά είναι τα Τριταπριλιάτικα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε ακόμη:

Χαμηλότερο το προσδόκιμο ζωής για τα άτομα με χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο

ΣΕΒ: Η Ελλάδα χρειάζεται μια Ιατρική Τεχνόπολη και ένα επενδυτικό σοκ