ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι ήχοι της φύσης κάνουν καλό στον εγκέφαλο

Είναι γνωστό ότι οι βόλτες στην εξοχή και γενικά η επαφή με τη φύση προκαλούν χαλάρωση και ψυχική ανάταση.

 

Οι ήχοι της φύσης κάνουν καλό στον εγκέφαλο

Πλέον υπάρχει και επιστημονική τεκμηρίωση γι' αυτό, καθώς οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το θρόισμα των φύλλων, ο ήχος της βροχής και το νερό του ποταμού μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στον εγκέφαλο και να επιφέρουν ηρεμία.

Οι ήχοι της φύσης μας βοηθούν να χαλαρώσουμε, ενώ όπως αποκαλύπτουν τα εγκεφαλογραφήματα της έρευνας οι φυσικοί ήχοι συμβάλλουν σε καλύτερη απόδοση σε έργα που απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση και προσοχή.

Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Sussex διαπίστωσαν ότι το παίξιμο φυσικών ήχων επηρεάζει τα συστήματα του οργανισμού, επιδρά στον μηχανισμό δράσης ή φυγής του στρες καθώς και στη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Cassandra Gould van Praag εξηγεί ότι «σε όλους μας είναι γνώριμο αυτό το συναίσθημα της χαλάρωση και της "αποσύνδεσης" που βιώνουμε μετά από μια βόλτα στην εξοχή και τώρα έχουμε στοιχεία από τον εγκέφαλο και το σώμα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε αυτή την δράση».

Η έρευνα βασίστηκε στη συνεργασία καλλιτεχνών και επιστημόνων και εκτιμάται ότι τα συμπεράσματά της θα βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες.

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερα χρόνια ζουν οι γυναίκες που περιβάλλονται από πράσινο

Ευεργετική για την κοινωνική υγεία η επαφή με τη φύση