ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικές διαφωνίες μεταξύ ιατροδικαστών για τα αίτια θανάτου του ίδιου ανθρώπου

Οι ιατροδικαστές φαίνεται πως δεν καταφέρνουν να συμφωνήσουν τι προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και κατά πόσο αυτός ο θάνατος μπορεί να προέρχεται από εγκληματική ενέργεια, ακόμη κι όταν έχουν στη διάθεσή τους τα ίδια ακριβώς στοιχεία για το περιστατικό, σύμφωνα με μια νέα μικρή βρετανική επιστημονική έρευνα.

Σημαντικές διαφωνίες μεταξύ ιατροδικαστών για τα αίτια θανάτου του ίδιου ανθρώπου

Η αδυναμία αυτή, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τις οικογένειες των θανόντων, όσο και για την πρόληψη μελλοντικών θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Οι ερευνητές τονίζουν ότι το ζήτημα της έλλειψης ομοφωνίας μεταξύ των ιατροδικαστών πρέπει πλέον να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη.

Σχεδόν ένας στους δύο θανάτους διεθνώς περνάει από το τραπέζι των ιατροδικαστών, οι οποίοι καλούνται να αποφανθούν για τα αίτια του θανάτου, ιδίως για περιπτώσεις που πιθανολογείται ότι ο θάνατος ήταν βίαιος, αφύσικος ή άγνωστης αιτιολογίας.

Ο δρ Μάξγουελ ΜακΛιν του Πανεπιστημίου του Χάντερσφιλντ, ο οποίος έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής παθολογίας Journal of Clinical Pathology, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάλεσε τους έμπειρους ιατροδικαστές της Αγγλίας και της Ουαλίας να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα μέσω διαδικτύου.

Οι ιατροδικαστές έπρεπε να εξετάσουν ένα περιστατικό θανάτου και να αποφανθούν αν προήλθε από επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση (σενάριο 1), από συνδυασμό τραύματος και αρρώστιας (σενάριο 2) ή από λοιμώδη νόσο (σενάριο 3). Σε όλους τους ιατροδικαστές δόθηκαν οι ίδιες πληροφορίες για τον θάνατο.

Οι 35 ιατροδικαστές που εξέτασαν τα στοιχεία (χωρίς νεκροψία), εμφάνισαν μεγάλες διαφορές στις εκτιμήσεις τους, ενώ μερικοί είπαν ότι τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή για να σχηματίσουν γνώμη. Σε κάποιες περιπτώσεις εξέφρασαν τελείως αντίθετες γνώμες.

Οι διαφορές, σύμφωνα με τη μελέτη, φαίνεται να πηγάζουν από τον υποκειμενικό και άρα διαφορετικό τρόπο που κάθε ιατροδικαστής ερμηνεύει τα γεγονότα.

Διαβάστε επίσης:

Είναι δυνατό να πεθάνουμε από βαθιά γεράματα;