ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ιατροδικαστικές πράξεις και από νοσοκομεία του ΕΣΥ

Ιατροδικαστικές πράξεις και από νοσοκομεία του ΕΣΥ

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που αφορά την κύρωση του πρωτοκόλλου για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και στο άρθρο 38 αναφέρει ότι ιατροδικαστικές πράξεις διενεργούν πλέον 3 φορείς: οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, τα πανεπιστημιακά εργαστήρια ιατροδικαστικής και τοξικολογίας και τα νοσοκομεία που διαθέτουν κατάλληλη υποδομή και ειδικότητες.

Προβλέπεται, δηλαδή, διενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων και από νοσοκομεία του ΕΣΥ, στα οποία όπως αναφέρεται υπηρετούν επικουρικοί ιατροδικαστές. Για το θέμα έχει γνωμοδοτήσει θετικά και ο Άρειος Πάγος.

Η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία (ΕΙΕ) εμφανίζεται σύμφωνη με τη συγκεκριμένη διάταξη και με την αφορμή αυτή επαναφέρει το αίτημα για ενίσχυση του ΕΣΥ με ιατροδικαστές, ώστε οι τρεις παραπάνω φορείς να λειτουργούν ισότιμα. 

Σύμφωνα με την Εταιρεία, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μπορούν αριθμητικά και γεωγραφικά να ενισχύσουν το έργο των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα πανεπιστημιακά εργαστήρια λόγω του ολιγάριθμου προσωπικού αλλά και του εκπαιδευτικού έργου που επιτελούν.

Προϋποθέσεις

Ωστόσο, η εταιρεία των ιατροδικαστών θέτει ορισμένες προϋποθέσεις για την επιτυχία του νέου πλαισίου ιατροδικαστικών πράξεων.

«Το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά για την ορθή εφαρμογή του θα πρέπει να υπάρξουν δύο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον, να αναπτυχθούν ιατροδικαστικά τμήματα στο ΕΣΥ σε όλη την επικράτεια και ειδικά ένα σε κάθε νομό, με προτεραιότητα στην άμεση κάλυψη των νομών που δεν διαθέτουν ιατροδικαστή και δεύτερον, να πάψει η ομηρία των συμβασιούχων – επικουρικών ιατροδικαστών, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να προκηρυχθούν άμεσα μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΙΕ, Γρηγόρης Λέων.

BEST OF NETWORK

Κορονοϊός στην Αττική: Παράταση στα περιοριστικά μέτρα έως τις 31 Οκτωβρίου

Καιρός - Αρναούτογλου: Εχει... καταιγίδες η Παρασκευή και μετά μουντό σκηνικό!

Ζουγανέλη – Δημήτριου: Αναβάλλουν το γάμο τους! Αυτός είναι ο λόγος!

Big Brother: «Έπεσαν» τα πρώτα φιλιά στο παιχνίδι (photos)

Κορονοϊός: Σοβαρή καταγγελία για το γηροκομείο-Ζήτησαν υπογραφές ότι δεν φέρουν ευθύνη για κρούσματα

Σάλος με παρουσιάστρια του «X - Factor» - Αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης

Κορονοϊός: «Πνίγεται» η Αττική – Στην πρωτεύουσα τα 272 από τα 411 νέα κρούσματα

Κορονοϊός - Αγωνία για τις ΜΕΘ: Πόσες κλίνες είναι κενές – Το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης

Απίστευτη τραγωδία: Νεκρή 12χρονη από ψείρες - Συνελήφθησαν οι γονείς

Big Brother: Νέο απίστευτο πλάνο - Η Σοφία Δανέζη γυμνόστηθη

Κρατερός Κατσούλης: Αυτό το πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει - Τι αποκάλυψε ο ίδιος

Το αποκαλυπτικό ατύχημα της Μαλέσκου – Άφωνη η Παπαγεωργίου