ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιατροδικαστές: Ένα στα πέντε Ελληνόπουλα υφίσταται κακοποίηση

Οι Έλληνες ιατροδικαστές εκτιμούν ότι στα χρόνια της κρίσης, αυξήθηκαν τα περιστατικά παιδικής κακοποίησης.

Ιατροδικαστές: Ένα στα πέντε Ελληνόπουλα υφίσταται κακοποίηση

Εκτιμάται πως ένα στα πέντε παιδιά στην Ελλάδα πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης.

Όπως προκύπτει από τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται στις αρχές, οι περισσότεροι δράστες είναι άντρες, ηλικίας άνω των 30 ετών, σε ποσοστό 70-90% ανήκουν στο οικογενειακό ή ευρύτερο συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του παιδιού και είναι άτομα «υπεράνω πάσης υποψίας».

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσαν η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία, το Σάββατο στις 23 Φεβρουαρίου, με θέμα την «Ιατρική και νομική αξιολόγηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιόκας, «τα τελευταία δέκα χρόνια - και κυρίως τα χρόνια της οικονομικής κρίσης - έχει σημειωθεί αύξηση στα περιστατικά παιδικής κακοποίησης».

Σύμφωνα με τον κ. Μπογιόκα, στο 73% των περιστατικών σωματικής κακοποίησης που εξετάστηκαν τα τελευταία 10 χρόνια στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, διαπιστώθηκε ότι το παιδί έφερε ελαφρές και απλές σωματικές βλάβες, ενώ στο 8% των περιστατικών καταγράφηκαν βαριές σωματικές κακώσεις. Κατά πλειονότητα, τα θύματα ήταν αγόρια ηλικίας 13 έως 18 ετών, αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις κακοποίησης σε πολύ μικρά παιδιά, από μερικών μηνών μέχρι 6 ετών!

Οσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση, στο 22% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε βιασμός των ανηλίκων, ενώ στο 31% υπήρξε καταγραφή άλλων ασελγών πράξεων.

Ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Μπογιόκα, είναι ότι για 3 στις 10 περιπτώσεις, οι ιατροδικαστές δεν διαπίστωσαν την κακοποίηση. Αυτό, όπως είπε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας, οφείλεται κυρίως στην καθυστερημένη προσέλευση των ανηλίκων προς εξέταση, αλλά και σε ψευδείς καταγγελίες γονέων.

Τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που εξετάστηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά αφορούσαν κορίτσια ηλικίας 13-18 ετών, ενώ πάνω από το 20% των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης ήταν παιδάκια ηλικίας μόλις 1-6 ετών...

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων, παρουσίασε τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διαχείριση περιστατικών παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Σύμφωνα με αυτές, ο ιατροδικαστής είναι το κεντρικό πρόσωπο στη διερεύνηση αυτών των περιστατικών, ενώ στις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης απαραίτητη είναι και η παιδοψυχιατρική – παιδοψυχολογική εκτίμηση.

Ο κ. Λέων επισήμανε την ανεπάρκεια των δομών στον τομέα αυτό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σε κανένα παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν υπάρχει ιατροδικαστής».

Από την πλευρά της Αστυνομίας, η αξιωματικός και ψυχολόγος Κωνσταντίνα Κωστάκου τόνισε ότι τα περισσότερα θύματα κακοποίησης που εξετάζει η Υποδιεύθυνση Ανηλίκων είναι κορίτσια (σε ποσοστό 79%). Τέσσερα στα 10 είναι 14 έως 17 ετών και σε ποσοστό 76% έχουν ελληνική υπηκοότητα. Οι καταγγελίες που φτάνουν στις αστυνομικές αρχές, αφορούν κατά 61% αποπλάνηση και κατά 32% βιασμό.

Εκτιμάται πως τα παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση, σε ποσοστό 72%, αρχικά θα αρνηθούν να επιβεβαιώσου το συμβάν και από τη στιγμή που θα αποφασίσουν να αποκαλύψουν την κακοποίηση, μόλις το 7% των παιδιών θα προχωρήσει σε λεπτομερή αποκάλυψη.

Όπως υπογράμμισε η κ. Κωστάκου, τα μικρά παιδιά είναι πιθανό να αποκαλύψουν την κακοποίηση άθελά τους, μέσα από δράσεις ή δηλώσεις, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι θα αποφασίσουν συνειδητά να αποκαλύψουν την κακοποίηση εξαιτίας κυρίως του θυμού τους έναντι του δράστη.

Διαβάστε επίσης:

Ανατριχιαστικά τα στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» για την παιδική κακοποίηση και παραμέληση

Αυξάνονται τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εναντίον εγκύων