ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανατριχιαστικά τα στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» για την παιδική κακοποίηση και παραμέληση

Πλησίασαν τις 272.000 οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για παιδιά, το 2018.

Ανατριχιαστικά τα στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» για την παιδική κακοποίηση και παραμέληση

Ο αριθμός των κλήσεων στο 1056 ήταν σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με το 2017 (πάνω από 50.000 περισσότερες κλήσεις).

Συνολικά, η οργάνωση στήριξε 90.601 παιδιά και νεογνά, για προβλήματα υγείας, περιστατικά βίας, εξαφανίσεις, υλική υποστήριξη.

Τουλάχιστον τρεις στις 10 κλήσεις στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά» και 777 ηλεκτρονικά μηνύματα αφορούσαν καταγγελίες για παιδιά που διέτρεχαν κίνδυνο.

Σοκάρουν τα στοιχεία για την κακοποίηση

Η ίδια υπηρεσία δέχτηκε 729 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, με 41,7% να αφορά από μερικών μόλις μηνών μέχρι 6 ετών! Στο 54,3% οι καταγγελίες αφορούσαν την παραμέληση/εγκατάλειψη παιδιών ενώ στο 39,5% θύτες ήταν οι ίδιοι οι γονείς.

Πραγματοποιήθηκαν 153 επιτόπιες παρεμβάσεις για 219 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο. Το 72,5% αυτών των παιδιών είχαν ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον...

Το «Χαμόγελο» δέχτηκε τη χρονιά που πέρασε 141 αιτήματα για φιλοξενία 246 παιδιών σε κίνδυνο. Στο 47,5% ο λόγος του αιτήματος αφορούσε παιδιά σε παραμέληση.

Η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών υπάρχει, αλλά δεν καταγγέλεται

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Χαμόγελου» Κώστα Γιαννόπουλο, το ποσοστό αναφοράς σεξουαλικής κακοποίησης είναι μόλις 0,3% στο σύνολο των καταγγελιών, πράγμα που σημαίνει, ότι τέτοια περιστατικά συνεχίζουν να μένουν μυστικά.

Χιλιάδες παιδιά απειλούνται από τη φτώχεια

Τη χρονιά που πέρασε η οργάνωση στήριξε πανελλαδικά 14.356 παιδιά οικογενειών, φορέων και δομών προσφύγων που ζουν ή απειλούνται να βρεθούν σε συνθήκες φτώχειας. Σε ποσοστό 77,6%, οι γονείς ήταν άνεργοι ή με επισφαλή εργασία.

Στα 3 σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας στην Ηλεία, στο Αγρίνιο και στον Μύτικα Χαλκίδας συμμετείχαν 53 παιδιά. Το 85% των παιδιών συμμετείχαν λόγω κοινωνικών - οικονομικών αιτιών.