ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα / εγκεφαλικό: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο η τραυματική παιδική ηλικία (έρευνα)

Οι ενήλικες που πέρασαν δύσκολα παιδικά χρόνια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Έμφραγμα / εγκεφαλικό: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο η τραυματική παιδική ηλικία (έρευνα)

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που παρακολούθησε πάνω από 3.600 άτομα από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έως το 2018.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι βίωσαν ως παιδιά τις πιο τραυματικές εμπειρίες, κακοποίηση, παραμέληση και δυσλειτουργία στην οικογένεια, είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο καρδιολογικό πρόβλημα στα 50 και τα 60 τους.

Είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει πώς το οικογενειακό περιβάλλον της παιδικής ηλικίας επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στη μέση ηλικία και μετά.

Τα παιδιά με προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο στρες, άγχους, καπνίσματος, κατάθλιψης και σωματικής αδράνειας. Οι κίνδυνοι αυτοί παραμένουν μέχρι την ενηλικίωση και μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικό βάρος, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, αγγειακή δυσλειτουργία και φλεγμονή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Αυτός ο πληθυσμός ενηλίκων είναι πολύ πιο πιθανό να υιοθετήσει επικίνδυνες συμπεριφορές, π.χ. να χρησιμοποιεί το φαγητό ως μηχανισμό αντιμετώπισης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα βάρους και παχυσαρκία», δήλωσε ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης Jacob Pierce, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

«Σε αυτούς τους ανθρώπους καταγράφονται επίσης υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος, κάτι που έχει άμεση σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις», πρόσθεσε.

Αυτοί οι ενήλικες μπορούν να απευθυνθούν σε ειδικούς για συμβουλές σχετικά με την διαχείριση του στρες, τη διακοπή του καπνίσματος και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, πρόσθεσε.

«Οι εμπειρίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας έχουν διαρκή επίδραση στην ψυχική και σωματική υγεία των ενηλίκων και ένας μεγάλος αριθμός παιδιών στην Αμερική συνεχίζουν να υφίστανται κακοποίηση και δυσλειτουργία που θα αφήσουν πολλά προβλήματα υγείας και κοινωνικής προσαρμογής καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε ο βασικός συγγραφέας της μελέτης Joseph Feinglass, καθηγητής Ερευνητικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Τα παιδικά τραύματα καθορίζουν τα κιλά μας

Τεστ: Οι 10 ερωτήσεις που φανερώνουν αν είχατε τραυματική παιδική ηλικία

Οι αντιξοότητες στην παιδική ηλικία οδηγούν σε πρόωρη γήρανση