ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Οι αντιξοότητες στην παιδική ηλικία οδηγούν σε πρόωρη γήρανση

Τα τραύματα στην παιδική ηλικία, συνδυαστικά με την παρουσία ψυχικών διαταραχών, μπορεί να οδηγήσουν σε κυτταρικές μεταβολές και κατά συνέπεια να επιταχύνουν σημαντικά τη διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Biological Psychiatry.

Οι αντιξοότητες στην παιδική ηλικία οδηγούν σε πρόωρη γήρανση

Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές αποτελούν τεκμήριο για την άμεση συσχέτιση μεταξύ παιδικού τραύματος ή αγχωδών διαταραχών και πρόωρης γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο.

Η νέα έρευνα περιελάμβανε 299 ενήλικα άτομα, τα οποία χωρίστηκαν σε επιμέρους ομάδες με βάση πιθανές αντιξοότητες που αντιμετώπισαν στα παιδικά τους χρόνια, την ύπαρξη κατάθλιψης ή αγχώδους διαταραχής και την κατάχρηση ουσιών.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αναλύσεις DNA ώστε να μελετήσουν το μήκος των τελομερών, των τμημάτων που βρίσκονται στο άκρο κάθε χρωμοσώματος, αλλά και να αναζητήσουν πιθανές αλλοιώσεις στο DNA των μιτοχονδρίων (mtDNA). Η βράχυνση των τελομερών και τα αυξημένα επίπεδα mtDNA αποτελούν βασικούς δείκτες για την αξιολόγηση της γήρανσης των κυττάρων.

Παρατηρήθηκε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του παιδικού τραύματος -σε συνδυασμό με υποκείμενη χρόνια ψυχοπαθολογία- και της συρρίκνωσης των τελομερών ή της αύξησης του μιτοχονδριακού DNA. Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι αρνητικές επιδράσεις ήταν εντονότερες σε άτομα που είχαν στο ιστορικό τους μείζονα κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές, καθώς και άτομα που είχαν βιώσει ένα αρνητικό γεγονός, όπως η απώλεια ενός από τους δύο γονείς ή η παιδική κακοποίηση.

«Η αναγνώριση των μεταβολών που συμβαίνουν σε κυτταρικό επίπεδο εξαιτίας των συγκεκριμένων ψυχοκοινωνικών παραγόντων μάς επιτρέπουν να κατανοήσουμε βαθύτερα τις υποκείμενες αιτίες αυτών των αρνητικών για την ψυχική υγεία εκβάσεων και πιθανώς τη διαδικασία της γήρανσης εν γένει», τονίζει η Audrey Tyrka, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχιατρικής και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς του αμερικανικού Πανεπιστημίου Brown.

Το κείμενο επιμελήθηκε η Ψυχολόγος Λεμονιά Σαριγκουλέ – mania.sarigkoule@gmail.com