ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιδημία χολέρας και διάρροιας έχει στοιχίσει τη ζωή σε 533 ανθρώπους φέτος στη Σομαλία

Πάνω από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Ιανουάριο από χολέρα και οξεία διάρροια στη Σομαλία, όπου επαπειλείται λιμός, υπογράμμισε χθες, Πέμπτη, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και εκτίμησε πως υπάρχει κίνδυνος τα κρούσματα να διπλασιαστούν και να φτάσουν τα 50.000 ως τα τέλη του Ιουνίου.

Επιδημία χολέρας και διάρροιας έχει στοιχίσει τη ζωή σε 533 ανθρώπους φέτος στη Σομαλία

Εξαιτίας της επιδημίας «οξείας διάρροιας/χολέρας, έχουν καταγραφεί 533 θάνατοι στη Σομαλία από την αρχή της χρονιάς» τόνισε ένας εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, ο Γενς Λέρκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημείωσε ότι 25.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από αυτή την επιδημία χολέρας, που είναι ενδημική στη Σομαλία, από την αρχή της χρονιάς, καθώς η χώρα πλήττεται από ξηρασία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να αυξηθεί στα 50.000 ως τα «τέλη Ιουνίου», προειδοποίησε ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ, ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

Ήδη το ποσοστό θνησιμότητας της επιδημίας, η οποία μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού ή φαγητού, φτάνει το 2,1% στο σύνολο της Σομαλίας, είναι δηλαδή διπλάσιο από το όριο όταν ξεπεραστεί, το οποίο κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης (1%), σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις επαρχίες Μέση Τζούμπα και Μπακόλ, στη νότιο Σομαλία, όπου το ποσοστό θνησιμότητας της επιδημίας χολέρας/οξείας διάρροιας ανέρχεται αντίστοιχα σε 14,1% και 5,1%.

Συνολικά η επιδημία πλήττει τις 13 από τις 18 επαρχίες της χώρας.

Το Κέρας της Αφρικής πλήττεται από οξεία ξηρασία, ειδικά η Σομαλία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Περίπου 6,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη να τους χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Σομαλία. Εξ αυτών, 2,9 εκατ. βρίσκονται σε κατάσταση «κρίσης ή έκτακτης ανάγκης» (τις φάσεις 3 και 4 της πεντάβαθμης κλίμακας που χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ, με τη φάση 5 να είναι ο λιμός), διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του OCHA.

Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει ένα κύμα εκτοπισμών, οι οποίοι ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο από τον Νοέμβριο, πρόσθεσε, ενώ η χώρα μέτραγε ήδη 1,1 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους.

Η ξηρασία που πλήττει τη χώρα ενδέχεται να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα και ο ΟΗΕ δεν αναμένει βελτίωση για τους έξι προσεχείς μήνες, υπογράμμισε ο Λέρκε και ήδη γίνεται αγώνας με τον χρόνο για να αποφευχθεί το ξέσπασμα λιμού.

Ο πιο πρόσφατος λιμός στη Σομαλία, ο οποίος ξέσπασε το 2011, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.