ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος δέρματος: Όλες οι καινοτόμες θεραπείες στο 13ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δερματο-Ογκολογίας

Το 13ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δερματο-Ογκολογίας θα διεξαχθεί στις 3-6 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Καρκίνος δέρματος: Όλες οι καινοτόμες θεραπείες στο 13ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Δερματο-Ογκολογίας

Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συζητήσουν για όλο το φάσμα των καρκίνων του δέρματος, όπως το μελάνωμα, τα δερματικά λεμφώματα και τους επιθηλιακούς καρκίνους του δέρματος.

Το συνέδριο αναμένεται να παρακολουθήσουν σύνεδροι από όλες τις ειδικότητες και επιστήμες που ασχολούνται με το καρκίνο του δέρματος (δερματολόγοι, χειρουργοί, παθολόγοι-ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές, παθολογο-ανατόμοι αλλά και βασικοί ερευνητές), δίνοντας έτσι το στίγμα της διεπιστημονικής συνεργασίας και πολυσυλλεκτικής αντιμετώπισης που απαιτεί το δύσκολο αυτό νόσημα.

Η θεματολογία του συνεδρίου, μεταξύ άλλων, θα εστιαστεί στα νεότερα κλινικά και ερευνητικά δεδομένα που αφορούν τις στοχευμένες θεραπείες και την ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα.

Οι καινοτόμες αυτές θεραπείες, αποτέλεσμα της αποσαφήνισης των μοριακών μηχανισμών του μελανώματος, είτε αναστέλλουν συγκεκριμένες οδούς ενεργοποίησης των καρκινικών κυττάρων ή αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος (Τ λεμφοκύτταρα) και τα ενεργοποιούν ώστε να μπορούν αυτά να «στοχεύσουν» τα καρκινικά κύτταρα. Χάρη στην επιλεκτική τους δράση, οι νέοι θεραπευτικοί παράγοντες έχουν μεταβάλει ριζικά το θεραπευτικό προσκήνιο της νόσου καθώς πετυχαίνουν υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης και σημαντικές παρατάσεις στην συνολική επιβίωση των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν επίσης σημαντικά δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογία και την πρόληψη του μελανώματος, τη γενετική και μοριακή βιολογία των δερματικών όγκων (και σε τι βαθμό συμβάλλουν στην «εξατομικευμένη» αντιμετώπιση των ασθενών) αλλά και τις νέες απεικονιστικές μεθόδους που βελτιώνουν την έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Στην διάρκεια του συνεδρίου, θα ανακοινωθούν η νέα διεθνής σταδιοποίηση του μελανώματος και οι νεότερες εξελίξεις στη χειρουργική του αντιμετώπιση, ενώ εκτεταμένη αναφορά θα γίνει στην ανίχνευση βιοδεικτών για τη πρώιμη διάγνωση της μεταστατικής νόσου. Θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στην χρήση στοχευμένων θεραπειών και σε άλλους καρκίνους του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και τον καρκίνο των κυττάρων του Merkel, θέτοντας έτσι αισιόδοξες προβλέψεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δερματικών αυτών όγκων.

Στα πλαίσια του συνεδρίου, θα οργανωθεί επίσης forum συζήτησης μεταξύ ιατρών, ασθενών και εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι νέες θεραπείες μπορούν να γίνουν πιο άμεσα και ευρύτερα διαθέσιμες στις ευρωπαϊκές χώρες προς όφελος των ασθενών.

Διαβάστε ακόμη:

Μοναδικές φωτογραφίες αποτυπώνουν την επίθεση του οργανισμού ενάντια στα καρκινικά κύτταρα