ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας στους 5 οροθετικούς στην Ευρώπη αγνοεί την κατάσταση της υγείας του

Ένα στα πέντε οροθετικά άτομα στην Ευρώπη δεν γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του ως προς τον HIV και δύο στα πέντε δεν έχουν επιτύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Το 2015, το 47% των νέων περιστατικών HIV διαγνώστηκε καθυστερημένα και το 28% των περιπτώσεων είχε προχωρημένη λοίμωξη από τον HIV κατά τη στιγμή της διάγνωσης.

Ένας στους 5 οροθετικούς στην Ευρώπη αγνοεί την κατάσταση της υγείας του

Στο πεδίο της πρόληψης, η πρόσβαση σε υπηρεσίες εξέτασης είναι συχνά προβληματική, ενώ η PrEP παραμένει ένα αναξιοποίητο εργαλείο αναχαίτισης του ιού.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) δημοσίευσε νέα στοιχεία για την κατάσταση του HIV στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου δύο στα πέντε οροθετικά άτομα στην Ευρώπη δεν έχουν επιτύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, με αρνητικές συνέπειες τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι ολοένα και περισσότερα κράτη παρέχουν πλέον αγωγή από τη στιγμή της διάγνωσης ή πιο έγκαιρα σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, αν και το ποσοστό των καθυστερημένων διαγνώσεων έχει ελαφρώς μειωθεί, εξακολουθεί να είναι απαράδεκτα υψηλό. Το 2015, το 47% των νέων περιστατικών HIV διαγνώστηκε καθυστερημένα και το 28% των περιπτώσεων είχε προχωρημένη λοίμωξη από τον HIV. Στο πεδίο της πρόληψης, η πρόσβαση σε υπηρεσίες εξέτασης είναι συχνά προβληματική σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΟΧ, ενώ η PrEP παραμένει ένα αναξιοποίητο εργαλείο αναχαίτισης του ιού.

Το 2015 οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησαν τη χρήση της PrEP ως επιλογή πρόληψης για άτομα που διατρέχουν υψηλό ρίσκο έκθεσης στον HIV. Είχε προηγηθεί το 2012 η έγκριση της προληπτικής χρήσης του Truvada στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι να λαμβάνουν PrEP στη συγκεκριμένη χώρα. Ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Ισραήλ, του Καναδά, της Κένυας και της Νότιας Αφρικής.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη φαίνεται να επιδεικνύει ιδιαίτερα αργά αντανακλαστικά στο συγκεκριμένο θέμα. Τέσσερα χρόνια μετά την έγκριση του FDA των ΗΠΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εξέδωσε θετική γνωμοδότηση το 2016 για τη χρήση του Truvada ως προληπτική αγωγή. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή η PrEP διατίθεται μόνο σε δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Γαλλία από το 2015 και στη Σκωτία από τον προηγούμενο μήνα, καθώς και στη Νορβηγία από το 2016.

Στην Ελλάδα, η δημόσια συζήτηση για την προφυλακτική θεραπεία είναι ακόμη σχεδόν ανύπαρκτη και όταν γίνεται είναι σχεδόν ενοχική. Επιφυλάξεις και μύθοι για τους οποίους η επιστημονική κοινότητα και οι διεθνείς έρευνες (κλινικές μελέτες ΙPERGAY στη Γαλλία και PROUD στο Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν ήδη δώσει αδιαμφισβήτητες απαντήσεις επιστρέφουν στο προσκήνιο ξανά και ξανά ως επιχειρήματα κατά της χρήσης της.

Η «Θετική Φωνή» και τα «Checkpoint» έχουν λάβει εδώ και χρόνια κρυστάλλινη θέση υπέρ του προσδιορισμού των κριτηρίων και του τρόπου χορήγησης της PrEP σε άτομα που επιδεικνύουν υψηλού ρίσκου σεξουαλικές συμπεριφορές και επιθυμούν να τη λάβουν. «Θα αξιοποιήσουμε έτσι και στη χώρα μας όλο το εύρος των προληπτικών μέσων για την αναχαίτιση του HIV: χρήση προφυλακτικού, θεραπεία ως πρόληψη και προφύλαξη πριν από την έκθεση» τονίζουν οι επικεφαλής της Θετικής Φωνής, προσθέτοντας τα εξής: «Η συζήτηση αυτή δεν έχασε ποτέ τον επείγοντα χαρακτήρα της, ωστόσο ειδικά τώρα που τα γενόσημα του Truvada θα μπορέσουν να κυκλοφορήσουν στη χώρα μέσα στο 2017, καθίσταται επιτακτική όσο ποτέ η ανάγκη να ενισχυθεί ο διάλογος για τη χορήγηση PrEP σε νέες πλέον βάσεις».

Διαβάστε ακόμη:

Μπασκόζος: Μειωμένα για 4η χρονιά τα κρούσματα HIV στην Ελλάδα - Ανάγκη για δημιουργία Think Tank