ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρώτη διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας σε δημόσιο νοσοκομείο

Η πρώτη διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας σε Δημόσιο Νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ σε ασθενή με ανεπάρκεια μιτροειδούς και με πολλές συννοσηρότητες. 

Η πρώτη διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας σε δημόσιο νοσοκομείο

Πρόκειται για μία σημαντική ιατρική εξέλιξη, η οποία δίνει το στίγμα, ότι παρά την ύφεση και τα χιλιάδες προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης στο ΕΣΥ, τα δημόσια νοσοκομεία αντιστέκονται (για την ακρίβεια οι γιατροί και νοσηλευτές τους) και δημιουργούν μικρά καθημερινά «θαύματα» με το λαμπρό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας. Γι' αυτό πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες ώστε να κρατήσουμε στην Ελλάδα τους Έλληνες επιστήμονες και να σταματήσει η ανεξέλεγκτη αιμορραγία ελληνικών «μυαλών».

Ήρθε η ώρα, το brain drain να γίνει brain gain, μέσα από ένα μεγαλόπνοο αναπτυξιακό σχέδιο για την οικονομία την υγεία, την κοινωνία, προς όφελος του Έλληνα που ταλανίζεται εδώ και πολλά χρόνια, υπό την «μπότα» των μνημονιακών πολιτικών.

Μέχρι τώρα, η αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας γινόταν με μηχανική ή βιοπροσθετική βαλβίδα μόνο χειρουργικά με επέμβαση ανοικτής καρδιάς. Τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί η διαδερμική εμφύτευση της βιοπροσθετικής βαλβίδας σε ορισμένες περιπτώσεις. Απαιτείται βέβαια ο συντονισμός της Ομάδας Καρδιάς, που αποτελείται από Καρδιολόγους και Καρδιοχειρουργούς.

Η καινοτομία αφορά δύο ενότητες: 1) Την πρώτη επιτυχή διαδερμική εμφύτευση μιτροειδούς βαλβίδας από τους θεράποντες ιατρούς και 2) τον συντονισμό της Ομάδας Καρδιάς σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνολογικό και διοικητικό επίπεδο. Έτσι δίνεται μία ακόμα δυνατότητα στο Δημόσιο Τομέα για να αντιμετωπισθούν επιτυχώς ασθενείς με ανεπάρκεια μιτροειδούς που πληρούν ορισμένα κριτήρια.

Η επέμβαση έγινε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, Διευθυντής της οποίας είναι ο Καθηγητής κ. Δημήτρης Τούσουλης, σε συνεργασία με την Α Καρδιοχειρουργική Κλινική του ΙΓΝΑ που διευθύνει ο Συντονιστής Διευθυντής κ. Κώστας Τριανταφύλλου.

Οι θεράποντες ιατροί που συμμετείχαν στην επέμβαση: υπεύθυνος για το επεμβατικό σκέλος ήταν ο κ. Κώστας Τούτουζας μαζί με τον κ. Γιώργο Λάτσιο, για το χειρουργικό σκέλος υπεύθυνος ήταν ο κ. Βασίλης Λόζος και για το απεικονιστικό σκέλος υπεύθυνη ήταν η κυρία Κων/να Αγγέλη μαζί με την κυρία Μαρία Δρακοπούλου. Αναισθησιολόγος ήταν ο κ. Ιωάννης Τόλιος. Υπεύθυνος νοσηλευτής ήταν ο κ. Νίκος Κουφάκης.

Να σημειωθεί, ότι στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ υπάρχει μακρά παράδοση στην καινοτομία τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση των νόσων της μιτροειδούς βαλβίδας. Η πρώτη χειρουργική αντικατάσταση στην Ελλάδα έγινε το 1962, η πρώτη σημαντική δημοσίευση για τη λειτουργία της μιτροειδούς το 1978 και η πρώτη διαδερμική ανάδρομη βαλβιδοπλαστική της μιτροειδούς το 1990.

«Συνεχίζοντας λοιπόν στο δρόμο της συνεχούς ανάπτυξης νέων δυνατοτήτων στην Ιατρική, παρά την οικονομική κρίση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου με επικεφαλής την κυρία Αναστασία Μπαλασοπούλου, «ανοίχθηκε μία νέα δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο Νοσοκομείο που είναι στη διάθεση των ασθενών χωρίς να έχει τίποτα να ζηλέψει είτε από τον ιδιωτικό τομέα είτε από το εξωτερικό».

Διαβάστε ακόμη:

Μετανάστευση πνευματικού δυναμικού: Ένας δημόσιος διάλογος για να προλάβουμε την καταστροφή