ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι νοσηλευτές στον ΠτΔ - Να ενισχυθεί γενναία το ΕΣΥ & η ΠΦΥ

Οι νοσηλευτές στον ΠτΔ - Να ενισχυθεί γενναία το ΕΣΥ & η ΠΦΥ

Συμβολικής σημασίας χαρακτηρίζεται η συνάντηση που είχαν χθες οι νοσηλευτές, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, αναφέρθηκαν στην ανάγκη για αύξηση των δαπανών της υγείας, στην ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμους νοσηλευτές, στην άμεση ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ, καθώς και στην ανάγκη για ενιαία τριτοβάθμια πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν, επισημάνθηκε από την ΕΝΕ, το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του ΑΕΠ που διατίθεται για την υγεία και η ανάγκη άμεσης ανασυγκρότησης του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους, ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες που δοκιμάζονται επί σειρά ετών από την οικονομική κρίση.

Στη συνέχεια, συζητήθηκαν οι προτάσεις που ανά τακτά χρονικά διαστήματα η ΕΝΕ αποστέλλει στα συναρμόδια υπουργεία και αφορούν ειδικότερα, τη γενναία ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμους νοσηλευτές και την άμεση ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ, που θα επιτευχθεί με την αναδιανομή των προβλεπόμενων κονδυλίων για την υγεία και με την ταυτόχρονη ανάδειξη του σημαντικού ρόλου των Νοσηλευτών στο ΕΣΥ. Αναφέρθηκαν παραδείγματα από χώρες του εξωτερικού και παρουσιάστηκαν τα τελευταία στοιχεία των διεθνών οργανισμών, βάσει των οποίων η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά σε ανθρώπινους και υλικούς πόρους, αλλά ακόμα και στον στοιχειώδη σχεδιασμό για το άμεσο μέλλον.

Πέραν των γενικών ζητημάτων που αφορούν στην αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, οι εκπρόσωποι της ΕΝΕ, παρουσίασαν στον Πρόεδρο, και τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου, ξεχωρίζοντας, εκτός από τα προαναφερθέντα, την ανάγκη για ενιαία τριτοβάθμια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, την περιγραφή των κλινικών αρμοδιοτήτων των νοσηλευτών, τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού νοσηλευτικού έργου και την εφαρμογή των διεθνών αναλογιών στελέχωσης, τόσο ανάμεσα σε γιατρούς και νοσηλευτές, όσο ανάμεσα σε νοσηλευτές και πληθυσμό.

«Εν κατακλείδι, η συζήτηση κρίθηκε αρκούντως εποικοδομητική και ολοκληρώθηκε με την κοινή πεποίθηση ότι η ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους αποτελεί πλέον μονόδρομο, με την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων προς τον σκοπό αυτό», καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΑΣΟΝΟΠ: Να ιδρυθεί τώρα Παρατηρητήριο κατά της βίας για να προστατευθούν οι νοσηλευτές

Δαπάνες υγείας: Το ΕΣΥ αντιστέκεται σθεναρά, σε πτώση φαρμακεία & ιδιωτικά νοσοκομεία

BEST OF NETWORK