ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κινδυνεύουν παιδιά & νοσηλευτές στη Μονάδα Μεταμόσχευσης «Αγία Σοφία» λόγω υποστελέχωσης

Σε τεντωμένο και επικίνδυνο σχοινί βρίσκονται νοσηλευτές και παιδιά στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών (ΜΜΜΟ) στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», καθώς οι συνθήκες νοσηλείας αλλά και εργασίας στη Μονάδα είναι τραγικές.

Κινδυνεύουν παιδιά & νοσηλευτές στη Μονάδα Μεταμόσχευσης «Αγία Σοφία» λόγω υποστελέχωσης

Η υποστελέχωση της Μονάδας χτυπάει κόκκινο, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις η φαρμακευτική αγωγή των παιδιών να καθυστερεί να δοθεί στην προγραµµατισµένη ώρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ).

Κατόπιν καταγγελιών των νοσηλευτών της ΜΜΜΟ, που εργάζονται κάτω από άθλιες και επισφαλείς για την υγεία τους συνθήκες η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ έστειλε επιστολή στο Διοικητή του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου έστω και την ύστατη ώρα να αφυπνίσει την Πολιτεία και τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Οι διατάξεις της σχετικής Υπουργικής Απόφασης (Υ4α/οικ ΓΠ 45132/02-05-2002) περί καθορισμού των όρων και των προϋποθέσεων λειτουργίας των Μονάδων Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, αγνοούνται επιδεικτικά από τους υπευθύνους του νοσοκομείου, µε αποτέλεσμα η στελέχωσή της να περιλαμβάνει μόλις το 1/3 του προβλεπόμενου αριθμού νοσηλευτών» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Όπως εξηγεί, παρότι σύμφωνα µε τη σχετική υπουργική απόφαση, θα έπρεπε να υπηρετούν 51 νοσηλευτές στη μονάδα αυτή, σήμερα βρίσκονται εκεί μόλις 19, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για την ασφαλή περίθαλψη και νοσηλεία των νοσηλευόμενων παιδιών, όσο και για την ασφάλεια των εργαζομένων νοσηλευτών.

Προειδοποιεί δε,ότι «Κανείς από τους θεράποντες γιατρούς δεν µπορεί να αποκλείσει µε βεβαιότητα την πιθανότητα των επικίνδυνων παραλείψεων στη νοσηλεία και τη φροντίδα των παιδιών που νοσηλεύονται εκεί, λόγω του ιδιαιτέρως αυξημένου φόρτου εργασίας του ιατρικού και αποδεκατισμένου νοσηλευτικού προσωπικού».

Η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ κατηγορεί τους αρμόδιους ότι δείχνουν επιδεικτική αδιαφορία για την τραγική αυτή υπόθεση, ειδικά όταν επηρεάζει τις ζωές άρρωστων παιδιών που προσπαθούν να επιβιώσουν και να ιαθούν, ξεφεύγοντας πια από τα όρια της διοικητικής ανεπάρκειας και εισβάλλει στη σφαίρα της απάνθρωπης αναλγησίας.

«Γιατί πέραν από τις όποιες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, διοικητικές ανεπάρκειες ή υπουργικές αβλεψίες, η ζωή των παιδιών είναι έξω και πέρα από κάθε αντιπαράθεση και εκεί πρέπει να παραμείνει» στέλνει ως μήνυμα η Ομοσπονδία.

Το ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ –ΕΣΥ, την προσεχή Πέμπτη 6 Ιουλίου στις 10 το πρωί, θα επισκεφτεί το χώρο της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, προκειμένου να ενημερώσει τους γονείς των παιδιών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, να συμπαρασταθεί στον αγώνα των νοσηλευτών για άμεση λύση στο πρόβλημα και να ακούσει από κοντά τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο διοικητής προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ προς Ξανθό: Η φάμπρικα κομματικών αποκεφαλισμών & η ξεχασμένη διαφάνεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ