ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δέκα μεταμοσχευμένοι ασθενείς στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο!

Μετά τον Bρετανό καρκινοπαθή Ίαν Τούτχιλ που κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ, δέκα ασθενείς από διάφορες χώρες οι οποίοι είχαν κάνει μεταμόσχευση πνευμόνων στην Αυστρία κατάφεραν στη συνέχεια –με συνοδεία ιατρικού προσωπικού– να ανέβουν στο όρος Κλιμάντζαρο στην Τανζανία της ανατολικής Αφρικής, σε υψόμετρο 5.895 μέτρων, για να αποδείξουν ότι πλέον είχαν κερδίσει μια νέα ζωή.

Δέκα μεταμοσχευμένοι ασθενείς στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο!

Η αποστολή των γιατρών και των ασθενών του Ιατρικού Πανεπιστημίου και του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης, η οποία έγινε τον Ιούνιο και παρουσιάστηκε σε σχετική συνέντευξη, συνέλλεξε πληθώρα ιατρικών στοιχείων, που θα αναλυθούν περαιτέρω και από τα οποία θα προκύψουν αρκετές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Οι δέκα ασθενείς, ηλικίας 23 έως 63 ετών, που συνοδεύονταν από 24 γιατρούς, νοσοκόμους και φυσιοθεραπευτές, είχαν όλοι υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνευμόνων κατά τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ ο ένας και σε μεταμόσχευση ήπατος.

Κάθε μέρα, στη διάρκεια της ανάβασης, οι ασθενείς εξετάζονταν από το ιατρικό προσωπικό, το οποίο παράλληλα διεξήγαγε διάφορα επιστημονικά τεστ. Σε υψόμετρο 4.000 μέτρων δύο από τους ασθενείς είχαν φθάσει στα όρια της αντοχής τους και έπρεπε να επιστρέψουν πίσω, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ συνέχισαν και έφθασαν στην κορυφή του Κιλιμάντζαρο, που είναι το υψηλότερο αφρικανικό βουνό.

Κανένας ασθενής δεν εμφάνισε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, με εξαίρεση κάποια αναμενόμενα προβλήματα όπως ναυτίας, πονοκεφάλων και αϋπνίας λόγω του μεγάλου υψομέτρου, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την πρωτοβουλία για την ανάβαση είχε ο πνευμονολόγος Πέτερ Γιακς του Τμήματος Χειρουργικής. «Η αποστολή είναι απόδειξη ότι, ακόμη και μετά από μια σοβαρή πάθηση και μια σημαντική χειρουργική επέμβαση όπως είναι η μεταμόσχευση των πνευμόνων, είναι δυνατό να ζήσει κανείς μια δραστήρια ζωή ξανά» δήλωσε ο ίδιος.

«Η ποιότητα ζωής και το επίπεδο φυσικής κατάστασης που μπορούν να επιτευχθούν μετά από μία μεταμόσχευση πνευμόνων είναι απίστευτα καλά» πρόσθεσε ο Βάλτερ Κλεπέτκο, επικεφαλής του Τμήματος Θωρακοχειρουργικής.

Η Βιέννη αποτελεί ένα από τα τέσσερα κορυφαία κέντρα μεταμοσχεύσεων πνευμόνων στον κόσμο, μαζί με το Ανόβερο της Γερμανίας, το Τορόντο του Καναδά και το Κλίβελαντ των ΗΠΑ. Στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της αυστριακής πρωτεύουσας είχε γίνει το 1989 η πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων στον κόσμο. Οι δωρητές πνευμόνων στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο και στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης προέρχονται, μεταξύ άλλων, από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και από άλλες χώρες που δεν διαθέτουν δικά τους κέντρα μεταμοσχεύσεων πνευμόνων (Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Ρουμανία, Βουλγαρία).

Δείτε κι αυτό:

Καρκινοπαθής τελικού σταδίου «κατέκτησε» την κορυφή του Έβερεστ