ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωρεάν σπιρομετρήσεις και ενημέρωση για την ΧΑΠ σε ακριτικά νησιά

Δωρεάν σπιρομετρήσεις και ενημέρωση για την ΧΑΠ σε ακριτικά νησιά

Σε έξι διαφορετικούς ακριτικούς προορισμούς ταξιδεύει φέτος η εκστρατεία «Αναπνέω».

Η ομάδα του «Αναπνέω» με τη συνοδεία γιατρού - εκπροσώπου της ΕΠΕ θα ταξιδεύει από τον Ιούλιο ως το Νοέμβριο στην Κάσο, το Καστελόριζο, τη Νίσυρο, την Καρδαμύλη, τα Ζαγοροχώρια και τη Σαμοθράκη για να ενημερώνει και να εξετάζει τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Αναλυτικά για τον Ιούλιο:

Κάσος: Πέμπτη - Παρασκευή 13-14/07

Λιμάνι Κάσου, (πλησίον αίθουσας αναμονής επιβατών)

10:00-13:00

Καστελόριζο: Τρίτη – Τετάρτη 19-20/07

Κεντρικό λιμάνι Καστελόριζου, (πλησίον του ιατρείου)

10:00-13:00

Νίσυρος: Σάββατο - Κυριακή 22-23/07

Δημαρχείο Νισύρου

10:00-13:00

Η εκστρατεία «Αναπνέω», μια πρωτοβουλία της Novartis Hellas με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση και του κοινού σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), προσφέροντας παράλληλα δωρεάν σπιρομετρήσεις στους κατοίκους ακριτικών περιοχών της Ελλάδας, όπου η πρόσβαση σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και προληπτικές εξετάσεις είναι δύσκολη.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) επηρεάζει περίπου 210 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και θεωρείται η τρίτη κύρια αιτία θανάτου. Είναι προοδευτική (συνήθως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου), και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Η ΧΑΠ δυσχεραίνει την αναπνοή, και παρουσιάζει συμπτώματα με καταστροφική επίδραση στη λειτουργία των ασθενών (π.χ. περιορισμός της δραστηριότητας, μειωμένη κινητικότητα) και την ποιότητα ζωής τους.

Η ΧΑΠ αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός ασθενών ξεπερνά τις 500.000, ενώ η επίπτωσή της φτάνει στο 8,4% στο γενικό πληθυσμό (11,6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες).