ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» βρήκε στέγη η Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική

Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» βρήκε στέγη η Γ’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική

Νέα αρχή για τη Γ’ Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών που, μετά από μια μακρόχρονη περιπέτεια, βρήκε στέγη στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κοινή υπουργική απόφαση του υπουργού Παιδείας, Κ. Γιαβρόγλου, και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, για τη μεταστέγαση της κλινικής από το «Λαϊκό», όπου μέχρι πρότινος μόνο τύποις φιλοξενείτο, στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Είχε προηγηθεί μια πολύμηνη προσπάθεια μεταστέγασης της κλινικής στον «Ευαγγελισμό», που διέθετε έτοιμες σχετικά υποδομές και υποστήριξη από καρδιοχειρουργικό τμήμα. Η προσπάθεια αυτή ακυρώθηκε, λίγο πριν ευοδωθεί, πέρυσι τον Μάρτιο, από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, προς ικανοποίηση συνδικαλιστών και γιατρών του «Ευαγγελισμού», καθώς αντιδρούσαν στη «συγκατοίκηση» με την Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική.

Τώρα, οι υπεύθυνοι της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών ξεκινούν έναν αγώνα να στήσουν από την αρχή υποδομές και εξοπλισμό στο «Σωτηρία», με τους υπεύθυνους του νοσοκομείου να έχουν δεσμευτεί ότι θα διαθέσουν στην κλινική 23 κλίνες. Μέχρι να στηθεί η κλινική, η εκπαίδευση των φοιτητών θα συνεχίσει να γίνεται σε άλλα νοσοκομεία («Ιπποκράτειο» και «Ελπίς») και η ομάδα των γιατρών-μελών ΔΕΠ της κλινικής θα συνεχίσει να «φιλοξενείται» σε άλλα τμήματα του πανεπιστημίου.

Η «περιπέτεια» της Γ’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια. Η κλινική ιδρύθηκε το 2002 και εγκαταστάθηκε στο «Λαϊκό» το 2008. Μετά από πολλές πιέσεις το νοσοκομείο έδωσε τότε στην κλινική μόλις τρεις κλίνες, ενώ τα εξωτερικά της ιατρεία λειτούργησαν σε ενοικιασμένο –από τον καθηγητή και διευθυντή της κλινικής– χώρο δίπλα στο «Λαϊκό». Το 2014, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής πρότεινε τη μετεγκατάσταση της κλινικής από το «Λαϊκό» στον «Ευαγγελισμό». Είχε προηγηθεί προσπάθεια συγχώνευσής της με την κρατική καρδιολογική κλινική στο «Λαϊκό». Η προσπάθεια, ωστόσο, προσέκρουσε στην άρνηση των γιατρών του ΕΣΥ και στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου αυτοί προσέφυγαν.

Τον Δεκέμβριο του 2014 τα ΔΣ των δύο νοσοκομείων, «Λαϊκό» και «Ευαγγελισμός», ενέκριναν τη μετεγκατάσταση της κλινικής και τον ίδιο μήνα η 1η ΥΠΕ Αττικής έστειλε θετική εισήγηση στον υπουργείο. Ακολούθησαν θετικές αποφάσεις για τη μετακόμιση στον «Ευαγγελισμό» από τη γενική συνέλευση της Ιατρικής Σχολής και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Το διάστημα αυτό η διοίκηση του «Λαϊκού» πήρε πίσω τις τρεις κλίνες που είχε διαθέσει στην κλινική, απεντάσσοντας το προσωπικό της από το νοσοκομείο και αφήνοντάς την ουσιαστικά «άστεγη».

Ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης για την τυπική διαδικασία της τελικής υπογραφής ώστε η κλινική να μετακομίσει στον «Ευαγγελισμό» παραδόθηκε στον κ. Πολάκη τον Μάρτιο του 2016. Ο αναπληρωτής υπουργός έστειλε πίσω τον φάκελο στο ΚΕΣΥ για νέα γνώμη. Αυτό σηματοδότησε και την ακύρωση της προσπάθειας εγκατάστασης της κλινικής στον «Ευαγγελισμό».