ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στηρίζει τους 104 πρόσφυγες στο λιμάνι της Καλαμάτας

Να συνδράμει στην υποδοχή 104 μεταναστών, οι οποίοι το Σάββατο 15 Ιουλίου και ώρα 23:30 κατέφθασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, κλήθηκε το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ. Καλαμάτας. Οι μετανάστες, οδηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του παλαιού Νοσοκομείου ενώ η μεταφορά τους ολοκληρώθηκε στις 03:30 το πρωί.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στηρίζει τους 104 πρόσφυγες στο λιμάνι της Καλαμάτας

Στο χώρο υποδοχής βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κλιμάκια εθελοντών Νοσηλευτικής και εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών, με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Τμήματος, παρέχοντας Πρώτες Βοήθειες και πραγματοποιώντας διανομές νερού για την πρόληψη αφυδάτωσης λόγω της πολύωρης παραμονής τους στη θάλασσα και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν.

Το Τμήμα Ε.Ε.Σ. Καλαμάτας υλοποιεί αυτή τη στιγμή πρόγραμμα υποστήριξης που περιλαμβάνει:

- επικοινωνία και συνεργασία με τις τοπικές αρχές: Περιφέρεια, Δήμο, Αστυνομία, Λιμενικό, Δ/νση Υγείας

- παροχή Πρώτων Βοηθειών

- περιποίηση τραυμάτων

- εκτίμηση νοσηλευτικών αναγκών και παραπομπές για ιατρική εξέταση

- διανομή συσσιτίου τριών γευμάτων

- αγορά και χορήγηση φαρμάκων κατόπιν ιατρικών οδηγιών

- παροχή ειδών ατομικής καθαριότητος(σαπούνια, σαμπουάν κ.λπ) τόσο στο χώρο φιλοξενίας όσο και στα άτομα που μετεφέρθησαν σε κρατητήρια, κατόπιν αιτήματος της Αστυνομικής Δ/νσης

- αγορά ειδών καθαριότητος και καθαριστικών προκειμένου οι ίδιοι οι μετανάστες να φροντίζουν για την καθαριότητα στο χώρο τους

- δαπάνες για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών όπως: εσώρουχα κλπ

Το Τμήμα έχει αναλάβει επίσης την κάλυψη δαπάνης για τη συσκευασία των γευμάτων που παρασκευάζονται από τον Στρατό.

Επίσης, την Παρασκευή 21 Ιουλίου, Νοσηλεύτρια του Τμήματος, με ομάδα Εθελοντών Νοσηλευτικής, παρουσίασε πρόγραμμα προαγωγής υγείας και υγιεινής, με ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και γενικότερα της πρόσβασης σε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον. Το Περιφερειακό Τμήμα και η Νοσηλευτική Υπηρεσία με τους Εθελοντές της, σε καθημερινή βάση, κινητοποιούν μέσα από βιωματικές μεθόδους τα άτομα αναφορικά με την ατομική τους υγιεινή και την υγιεινή του χώρου διαβίωσής τους, προσφέροντας ταυτόχρονα είδη ατομικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν κ.λπ) και είδη καθαριότητας (απορρυπαντικά, σακούλες κ.λπ).

Επιπλέον, την Τετάρτη 25 Ιουλίου, η ιατρός-δερματολόγος του Νοσοκομείου προσήλθε στο χώρο και μετά από εξέταση των μεταναστών διαπίστωσε περιστατικά δερματικών παθήσεων. Το Τμήμα κατόπιν αιτήματος της Αστυνομικής Δ/νσης Μεσσηνίας κάλυψε τη φαρμακευτική αγωγή και θα παραμείνει στο χώρο φιλοξενίας όπου θα μεριμνήσει για τον συντονισμό των ενεργειών αποθεραπείας τους, σε συνεργασία με τη Δ/νσης Υγείας.