ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκθεση πεπραγμένων στο Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο»

Η διοικήτρια του Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειου», Μαρία Αρβανίτη, με αφορμή την πάροδο 4μηνου από την ανάληψη των καθηκόντων της, κατέθεσε έκθεση πεπραγμένων για την εν λόγω περίοδο.

Έκθεση πεπραγμένων στο Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο»

Αναλυτικά τα στοιχεία της έκθεσης έχουν ως εξής:

Α. Με αποφάσεις και παρεμβάσεις από τις πρώτες μέρες έγινε ευπρεπισμός και αποκατάσταση ζημιών και βλαβών στον περιβάλλοντα χώρο και στον χώρο της Διοίκησης.

Β. Μεταφορά και διαμόρφωση διοικητικών χώρων στα Γραφεία: Πληροφοριών (βρισκόταν στον εξωτερικό χώρο σε όχι ευδιάκριτο σημείο) και του Πρωτόκολλου (βρισκόταν σε δυο διαφορετικούς χώρους), αναβαθμίζοντας τις Διοικητικές Υπηρεσίες του νοσοκομείου που αφορούν την εξυπηρέτηση του Πολίτη.

Γ. Στις 31/05/2017 δημιουργήθηκε ειδική ιστοσελίδα με θέμα «Το Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά Τζάνειο, συνοδοιπόρος στην προσπάθεια των υποψηφίων και των γονιών τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις 2017» η οποία λειτούργησε καθ’ όλη την διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων με τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης από το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου.

Δ. Με εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου για την επάρκεια των προϋποθέσεων και την επιθυμία προχώρησε η διαδικασία για τη Χορήγηση Εξειδίκευσης στη Λοιμωξιολογία. Στο 13ο ΔΣ 19/05/2017 ομόφωνα εγκρίνεται η λειτουργία Μονάδας Λοιμώξεων στο νοσοκομείο, ενταγμένης στα πλαίσια λειτουργίας του Β΄ Παθολογικού τμήματος με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών και την έναρξη των διαδικασιών που απαιτούνται για την χορήγηση εξειδίκευσης Λοιμωξιολογίας στο Νοσοκομείο (έκθεση επίδοσης στη 2ΥΠΕ πρωτοκόλλου 7284/30-05-17).

Ε. Μεταφορά Νεφρολογικής Κλινικής και εγκατάσταση και λειτουργία στον χώρο της Νευροχειρουργικής κλινικής.

Το 1999, μετά από την εφαρμογή σχετικών υπουργικών αποφάσεων, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του Νευροχειρουργικού τμήματος από το Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» στο Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά «Τζάνειο» . Στην συνέχεια, κατά περιόδους όπως διαπιστώθηκε από τη μελέτη των Εισηγήσεων και Αποφάσεων των ΔΣ, παρουσιάζονται σειρά από προτάσεις και λήψη αποφάσεων σε μια προσπάθεια ανεύρεσης χώρου εγκατάστασης και λειτουργίας του Νευροχειρουργικού τμήματος.

Η κατάσταση την οποία παρέλαβε η νέα διοικήτρια επέβαλε την άμεση και επιτακτική ανάγκη επίλυσης της χρόνιας περίπλοκης λειτουργίας, η οποία είχε ως εξής:

Στον 4ο όροφο, στον χώρο με την επωνυμία «Νευροχειρουργικό Τμήμα»-«Νεφρολογικό» λειτουργούν τα Γραφεία των ιατρών της Νευροχειρουργικής, του Διευθυντή και της Γραμματείας τους. Παράλληλα, στον χώρο βρίσκονται το Γραφείο των επιμελητών Νεφρολόγων και νοσηλεύονται οι νεφρολογικοί ασθενείς. Σημειωτέον ότι το Γραφείο της Διευθύντριας της Νεφρολογικής και της Γραμματείας της λειτουργούν στο παλιό κτίριο της Καρδιολογικής Κλινικής.

Επιπλέον, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με έμμεση ιατρονοσηλευτική κάλυψη από τη Νεφρολογική κλινική είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί στο ισόγειο της Νέας Πτέρυγας, στο λεγόμενο Παιδιατρικό κέντρο. Οι νευροχειρουργικοί ασθενείς βρίσκονται φιλοξενούμενοι στις τρείς Χειρουργικές Κλινικές με τρείς κλίνες ανά κλινική, ενώ στον Θάλαμο 404 της Α΄ Χειρουργικής κλινικής δύναται να νοσηλεύονται τα βαρέα ή και διασωληνωμένα νευροχειρουργικά περιστατικά.

Μετά τη σχετική μελέτη, η διοικήτρια προχώρησε σε σχετική ενημέρωση για τις ενέργειές της και με τη σύμφωνη γνώμη της Διοικήτριας της 2 ΥΠΕ στις 1/6/2017 ομόφωνα αποφασίστηκαν στη 15η Συνεδρίαση ΔΣ τα κάτωθι:

1. Ορίστηκε πιθανή ημερομηνία η 12/06/2017 αλλά πραγματοποιήθηκε στις 17/06/2017 (λόγω διαμόρφωσης χώρων και εργασιών) η μεταφορά-εγκατάσταση και λειτουργία στο Ισόγειο της Νέας Πτέρυγας σε συνεχόμενο χώρο με τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η Νεφρολογική κλινική, τα Γραφεία των Ιατρών και της Γραμματείας, με δυνατότητα νοσηλείας τεσσάρων ασθενών σε δυο δίκλινους θαλάμους και τη διασφάλιση φιλοξενίας 6 ασθενών στην κλινικής ΩΡΛ (έναν όροφο επάνω).

2. Ορίστηκε πιθανή ημερομηνία η 30/06/2017 αλλά πραγματοποιήθηκε στις 17/07/2017 η μεταφορά-εγκατάσταση και λειτουργία της Νευροχειρουργικής κλινικής, των Γραφείων των γιατρών και της Γραμματείας, σε 4 δίκλινους θαλάμους και τη δυνατότητα να νοσηλεύονται σε δίκλινο θάλαμο τα βαρέα ή και διασωληνωμένα νευροχειρουργικά περιστατικά.

ΣΤ. Μετατροπή κενών οργανικών θέσεων Ιατρών ΕΣΥ σε άλλες ειδικότητες: Στο 17ο ΔΣ με το θέμα 17 20-06-2017 εγκρίθηκε ομόφωνα η μετατροπή 5 κενών θέσεων μη προκηρυγμένων ιατρών ΕΣΥ σε θέσεις χειρουργικών ειδικοτήτων που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν στο Νοσοκομείο αλλά που κρίνονται αναγκαίες για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους προσερχόμενους ασθενείς στο Νοσοκομείο, όπως δείχνουν τα στοιχεία διακομιδής ασθενών σε άλλα νοσοκομεία. Η μετατροπή αφορά 2 Θέσεις Θωρακοχειρουργικής, 2 Θέσεις Αγγειοχειρουργικής, 1 θέση Παιδοχειρουργικής (υπάρχει ήδη μία θέση, με στόχο την επαναλειτουργία της Παιδοχειρουργικής)

Ζ. Προκειμένου να τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του Τμήματος Κλινικής Διατροφής και του Συμβουλευτικού Γραφείου Διατροφής του Νοσοκομείου, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Α3α 26/1/2016, κατατέθηκε φάκελος στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου (ΕΦ.ΕΤ.) που αφορά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης στην υγιεινή τροφίμων των εργαζομένων στην εστίαση στο ΤΖΑΝΕΙΟ Νοσοκομείο καθώς και των υπηρεσιών οι οποίες παρέχονται.

Η. Το ΔΣ, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομοθεσία (ΦΕΚ 874/20-03-2014) «Οργάνωση και τρόπος λειτουργίας των Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων του ΕΣΥ» και τη σχετική τροποποίηση (ΦΕΚ 1907/01-06-2017) αποφάσισε:

1. Με την προσέλευση του ασθενούς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, να γίνεται καταγραφή από την Γραμματεία Επειγόντων (των δημογραφικών του στοιχείων - ΑΜΚΑ) για την απόκτηση Α.Μ. και την έκδοση BARCODE, τα οποία θα συνοδεύουν τον Φάκελο Ασθενούς στο ΤΕΠ.

2. Τη δημιουργία Γραφείου Εκτάκτων Εισαγωγών σε ξεχωριστό χώρο (Γρ. 8) εκτελούμενων από διοικητικό υπάλληλο της Γραμματείας Ασθενών.

3. Κατά τη Γενική Εφημερία να πραγματοποιείται διαλογή ασθενών στο εξής σε 24ωρη βάση (εφαρμοζόταν έως τις 10 μ.μ.) στον χώρο του Ιατρείου Περιπατητικών Ασθενών (αντιμετώπιση ελαφριών και χρόνιων περιστατικών) αποκλειστικά από ειδικευόμενους Γενικής Ιατρικής με την παράλληλη παρουσία ειδικευμένων γιατρών Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας συλλειτουργώντας στον ίδιο χώρο, με την παρουσία και υποστήριξη νοσηλευτή.

Θ. Ιστορικό ενεργειών για τη σύναψη Ατομικών Συμβάσεων προσωπικού Καθαριότητας-Εστίασης-Φύλαξης για τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Στο 20ο ΔΣ (θέμα 8ο) αποφασίστηκε ομόφωνα η ανάκληση όλων των προηγούμενων ανακοινώσεων-αποφάσεων προσκλήσεων του ΓΝ Πειραιά ΤΖΑΝΕΙΟ για τις ανάγκες των υπηρεσιών Καθαριότητας Εστίασης και Φύλαξης εφόσον δεν έχουν εκδοθεί βάση της παρ. 8 του άρθρου 21 του Νόμου 2190/1994 εφόσον δεν έχουν αναρτηθεί οι πίνακες κατάταξης των υποψηφίων της παρ. 11Β. του άρθρου 21 του Νόμου 2190/1994 (Α΄ 28). Ορίστηκε πενταμελής επιτροπή για τη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης προκειμένου να γίνει σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας κατά την εφαρμογή του άρθρου 107 του Ν. 4461/2017. Η εφαρμογή της διαδικασίας πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Ι. Λειτουργία-Εφημερίες Νευρολογικού τμήματος. Με την αρ. 20 27/07/2017 απόφαση Δ.Σ. και μετά την προσέλευση επικουρικού ειδικευμένου Νευρολογίας, εγκρίθηκε η κάλυψη όλων των Γενικών Εφημεριών του Νοσοκομείου από το Νευρολογικό τμήμα, αρχής γενομένης από 01/08/2017.

Κ. Μετά την απόφαση της 19ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στις 2/6/2017 (αριθ. Πρωτ: 1104398) που αφορά την αναβάθμιση του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των Νοσοκομείων, εγκρίθηκαν τα παρακάτω:

1. Ψηφιακό Αγγειογραφικό Συγκρότημα αξίας 600.000€

2. Ψηφιακός Στεφανιογράφος αξίας 600.000€

3. Ενδοσκοπικός Πύργος HIGH DEFINITION αξίας 100.000€

4. Πλήρης Πύργος Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής αξίας 80.000€

Και επιπλέον, βάσει του προγράμματος ΠΠΥΦΥ 2015, εγκρίθηκε το αίτημα του νοσοκομείου για την προμήθεια ενός (1) C-ARM Ορθοπεδικών αναγκών αξίας 60.000€.

«Με την απόκτηση του παραπάνω ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού δρομολογείται μια νέα εποχή αναβαθμισμένων υγειονομικών υπηρεσιών στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά.

Σας καταθέτω την παραπάνω δράση, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είναι μόνο το χρήμα το κλειδί για την επίλυση των προβλημάτων και των δυσκολιών, χρειάζεται δυνατή ψυχή και δημιουργικό νου, ενδιαφέρον, επιμονή, κατανόηση και θέληση για την αλλαγή και βελτίωσή τους.

Ευχαριστώ τόσο την Πολιτεία που μου έδωσε τη δυνατότητα να υπηρετήσω αυτή την τιμητική θέση, τη Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ, τον Αν. Διοικητή, τα μέλη του ΔΣ όσο και τους συνεργάτες μου, στις Ιατρονοσηλευτικές, Διοικητικές και Οικονομικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου. Συνεχίζουμε δυνατά για καλύτερο υγειονομικό τοπίο!» αναφέρει επιλογικά η διοικήτρια του Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειου», Μαρία Αρβανίτη.