ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό των εισφορών του ΕΦΚΑ ζητούν οι φυσικοθεραπευτές

Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό των εισφορών του ΕΦΚΑ ζητούν οι φυσικοθεραπευτές

Επιστολή προς τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του ΕΦΚΑ, με κοινοποίηση στην υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας, απέστειλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) με θέμα τον προσδιορισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς και τον συμψηφισμό των επιπλέον ποσών για τις περιπτώσεις που έχουν καταβληθεί από 1-1-2017.

Η επιστολή του ΠΣΦ αναφέρει τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) εκπροσωπεί το σύνολο των φυσικοθεραπευτών της χώρας, δυνάμει των διατάξεων του Νόμου 3599/2007.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας θέσουμε το σοβαρότατο ζήτημα, το οποίο αφορά τον προσδιορισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τους τρέχοντες μήνες του 2017.

Ως γνωστόν, ο προσδιορισμός της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς πραγματοποιείται βάσει των εισοδημάτων του προηγούμενου έτους, δηλαδή η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά του 2017 προσδιορίζεται βάσει των εισοδημάτων του 2016.

Μέχρι την ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αυτό κρίθηκε αδύνατο και χρησιμοποιήθηκαν τα εισοδήματα του 2015 προκειμένου, να γίνει ο προσωρινός προσδιορισμός της ασφαλιστικής εισφοράς.

Ως γνωστόν, μέχρι τέλος του Ιουλίου 2017 όλοι οι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση και υπάρχουν συγκεντρωμένα στη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων τα ετήσια εισοδήματα του 2016.

Εφόσον ο προσδιορισμός της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς συνδέεται με την εν λόγω γραμματεία και τα εισοδήματα τα οποία προκύπτουν και φαίνονται στο σύστημα για κάθε ασφαλισμένο, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε για ποιο λόγο πραγματοποιήθηκε ο προσδιορισμός της μηνιαίας εισφοράς του Ιουλίου του 2017 πάλι με τα εισοδήματα του 2015.

Σας πληροφορούμε ότι η πλειοψηφία των ελευθεροεπαγγελματιών φυσικοθεραπευτών έχει υποστεί σοβαρή μείωση των εισοδημάτων του, λόγω της κρίσης, από το 2015 έως το 2016.

Θα θέλαμε άμεσα την απάντησή σας για τον λόγο της μη εφαρμογής.

Επίσης, θα θέλαμε να γνωρίζουμε τον ακριβή τρόπο του συμψηφισμού των επιπλέον εισφορών, οι οποίες έχουν καταβληθεί για το έτος 2017, αφού σας πληροφορήσουμε ότι θεωρούμε πως τα επιπλέον ποσά που έχουν καταβληθεί πρέπει να υπολογιστούν και να συμψηφιστούν έως του μηδενισμού τους, χωρίς την καταβολή μηνιαίας εισφοράς, μέχρι να ολοκληρωθεί ο μηδενισμός».

BEST OF NETWORK

PlusQueen