ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Κόπηκε» η αποζημίωση εξέτασης για ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Ως συνέπεια απόφασης του ΣτΕ - Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ζητά την άμεση επίλυση του θέματος.

«Κόπηκε» η αποζημίωση εξέτασης για ασθενείς με καρκίνο του μαστού

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, είχε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), ενώ βρίσκονται ήδη ένα μήνα ακάλυπτοι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού, για «τυπικούς... λόγους».

Το υπουργείο Υγείας ανακάλεσε την Υπουργική Απόφαση «Διενέργεια της δοκιμασίας “Oncotype DX”. (υπ. αριθμ. πρωτ. Υ4α/οικ.84348/10-9-2013 (ΑΔΑ:ΒΛ9ΕΘ- ΧΛΩ)». Συνέπεια είναι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με καρκίνο του μαστού να στερείται πλέον της δυνατότητας ορθής διάγνωσης, προκειμένου να επιλεγεί η πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης της νόσου και αποκατάστασης της υγείας τους. Ταυτόχρονα, αφαιρείται ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο από τους θεράποντες ιατρούς, για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας των ασθενών. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται αύξηση του κινδύνου για την ασφάλεια και τη ζωή των ασθενών, αφού αρκετές εξ αυτών θα υποβληθούν σε θεραπείες που δε θα χρειάζονται, απλά και μόνο γιατί δε θα υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουν, επισημαίνει η ΕΛΛΟΚ.

Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση κάλυψης της εν λόγω εξέτασης προέκυψε το 2013 κατόπιν διαμαρτυρίας και τεκμηριωμένου αιτήματος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» προς τον τότε υπουργό Υγείας.

Όμως, με βάση την υπ’ αρίθμ. 2457/2016 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προέκυψε η ακύρωσή της. Όπως τονίζει η ΕΛΛΟΚ, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εμφανές ότι η απόφαση του ΣτΕ «δεν αφορά το περιεχόμενο της απόφασης που καταργείται, αλλά τη μη τήρηση των τυπικών διαδικασιών που προβλέπονται κατά την έκδοση και στη συνέχεια εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων από το ΥΥΚΑ. Επίσης, δεν αναιρείται το περιεχόμενο των γνωμοδοτήσεων του ΚΕΣΥ, σχετικά με την ανάγκη αποζημίωσης της συγκεκριμένης εξέτασης χωρίς ηλικιακά κριτήρια».

Δέσμευση ΕΟΠΥΥ

Αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα του θέματος, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Μπερσίμης, ζήτησε την Παρασκευή, 4 Αυγούστου, άμεση συνάντηση με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, στην οποία συζητήθηκε εκτενώς το θέμα που προέκυψε.

Κατά τη συνάντηση, η ΕΛΛΟΚ υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προσπάθειες για αποκατάσταση του προβλήματος και να υπάρξουν βελτιώσεις, ώστε να καλυφθούν και τα κενά της προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης (Υ.Α), ως εξής:

- Επανέκδοση της Υ.Α. με σύννομο τρόπο για την έγκριση της διενέργειας της δοκιμασίας Oncotype DX.

- Κάλυψη των ασθενών με καρκίνο μαστού χωρίς ηλικιακά κριτήρια για όλες τις ασθενείς (σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ) για τις οποίες ενδείκνυται η διενέργεια της δοκιμασίας Οncotype DX.

- Την πλήρη αποζημίωσή της από τον ΕΟΠΥΥ. Το κόστος της εξέτασης σήμερα ανέρχεται περίπου στα 3.800 ευρώ με συμμετοχή ασφαλισμένης 20%, δηλ. περίπου 760 ευρώ - ποσό εξαιρετικά υψηλό στις σημερινές συνθήκες ανεργίας και επιπέδου αμοιβών για τις περισσότερες ασθενείς.

- Την άμεση κάλυψη της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ. Μέχρι τώρα κάλυπταν τη δαπάνη οι ασθενείς και στη συνέχεια είχαν επιστροφή 80% του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ.

- Την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του παχέος εντέρου, καρκίνος του προστάτη), για τους οποίους υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες δοκιμασίες Oncotype DX, από την παροχή και κάλυψη των οποίων μπορούν να προκύψουν ανάλογες ωφέλειες και οικονομία πόρων, κατά το πρότυπο που ισχύει για τον καρκίνο του μαστού.

Ο κ. Μπερσίμης υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει το θέμα άμεσα και θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση, ώστε να αποκατασταθεί η κατάσταση το ταχύτερο δυνατό και με τους καλύτερους όρους για τις ασθενείς.

Πηγή: Newsbomb.gr