ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντατικοί αεροψεκασμοί για τη μείωση των κουνουπιών

Εντατικοί αεροψεκασμοί για τη μείωση των κουνουπιών

Εντατικοί αεροψεκασμοί με ελικόπτερο θα ξεκινήσουν την Κυριακή, 20 Αυγούστου, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δέλτα στη δυτική Θεσσαλονίκη, με στόχο τη μείωση των πληθυσμών κουνουπιών.

Όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην περιοχή, όπου υπάρχουν εκτάσεις ρυζοκαλλιεργειών, σημειώνεται μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ενηλίκων κουνουπιών, με αποτέλεσμα την ιδιαίτερα αυξημένη όχληση των κατοίκων, αλλά και το ενδεχόμενο μετάδοσης νοσημάτων.

Οι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος, με ειδικού τύπου ελικόπτερο και θα καλύψουν συνολική έκταση 120.000 στρεμμάτων ακατοίκητης έκτασης με ρυζοκαλλιέργειες. Θα πραγματοποιηθούν τρεις αεροψεκασμοί, την Κυριακή 20 Αυγούστου, τη Δευτέρα 21 Αυγούστου και την Τρίτη 22 Αυγούστου, εφόσον υπάρξουν κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι δράσεις θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, μέχρι την ολοκλήρωση του ψεκασμού ολόκληρης της έκτασης. Οι αεροψεκασμοί θα γίνονται μετά τη δύση του ηλίου, με πτήσεις διάρκειας το πολύ τρεις ώρες και θα χρησιμοποιηθεί σκεύασμα που έχει την προβλεπόμενη άδεια του αρμόδιου υπουργείου για το σκοπό αυτό.

Σημειώνεται επίσης, ότι οι αεροψεκασμοί θα γίνουν από την ανάδοχο εταιρία του έργου, η οποία διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό, τεχνική και επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία σε παρόμοιες εφαρμογές. Οι δράσεις θα γίνουν υπό την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και του Δήμου Δέλτα σε ακατοίκητες περιοχές, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τους οικισμούς της περιοχής.

Για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές, ώστε καθ' όλη τη διάρκεια των ψεκασμών (τρεις ώρες κάθε βράδυ) να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές. Οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους ώστε να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας.