ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεταμοσχεύσεις: Το Εθνικό Σχέδιο που αργεί, η έλλειψη εμπιστοσύνης & το παράδειγμα της Ισπανίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρουμε πόσο πίσω βρίσκεται η χώρα μας, όσον αφορά το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων, την ώρα που άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και η Κύπρος, με τόσο μικρό πληθυσμό, είναι πολύ μπροστά από την Ελλάδα. 

Μεταμοσχεύσεις: Το Εθνικό Σχέδιο που αργεί, η έλλειψη εμπιστοσύνης & το παράδειγμα της Ισπανίας

Είναι θέμα κουλτούρας και εκπαίδευσης επομένως και οι Έλληνες δυστυχώς, είμαστε πολύ πίσω σε αυτό.

Στο τεράστιο έλλειμμα που έχουμε ως χώρα να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ανάγκη της μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων, αναφέρθηκε πριν ένα μήνα περίπου (στα μέσα Ιουλίου) ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τα πεπραγμένα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Το συμπέρασμα των μελών της Επιτροπής είναι ότι η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να καλύψει το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει στους πολίτες, απέναντι στη διαδικασία που ακολουθείται για τις μεταμοσχεύσεις. Ομόφωνη ήταν και η παραδοχή, ότι η Ελλάδα, χρειάζεται ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο δράσης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στις μεταμοσχεύσεις και να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες.

Αφορμή για το κείμενο αυτό, είναι η περίπτωση της μητέρας Γερμανικής υπηκοότητας (παντρεμένη με Έλληνα) που τραυματίστηκε σοβαρά στην τρομοκρατική ενέργεια στη Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης, την Πέμπτη 17 Αυγούστου. Με την άτυχη γυναίκα να καταλήγει εγκεφαλικά νεκρή, παρά τις μεγάλες προσπάθειες των γιατρών, έγινε γνωστό ότι η οικογένειά της σκέφτηκε πέρα και πάνω από τον προσωπικό πόνο, να δωρίσει τα όργανά της, προσφέροντας το δώρο της ζωής σε βαριά πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Πρωτοπόροι οι Ισπανοί στη δωρεά οργάνων

Οι μεταμοσχεύσεις είναι μία από τις σημαντικότερες ιατρικές κατακτήσεις του 20ού αιώνα, με την Ισπανία να είναι πρωτοπόρος στον τομέα, έχοντας αναπτύξει ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα στον κόσμο στον προσδιορισμό του δότη, τη διαχείρισή του και την προσέγγιση της οικογένειας. Στην ανάπτυξη του τομέα των μεταμοσχεύσεων τις τελευταίες δεκαετίες, συνέβαλε η πρόοδος της έρευνας στη διερεύνηση των ανοσολογικών μηχανισμών της απόρριψης και της ανοχής των μοσχευμάτων και η βελτίωση των μεθόδων συντήρησής τους, η παρασκευή νέων φαρμάκων, καθώς και η ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών μεθόδων.

Ωστόσο, η έλλειψη δοτών οργάνων, όπως επισημαίνει η ιατρική κοινότητα, παραμένει αγκάθι, τη στιγμή που οι ανάγκες για μεταμόσχευση οργάνων αυξάνονται. Η Ισπανία πρωτοπορεί και σε αυτόν τον τομέα, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ρυθμό δωρεάς οργάνων παγκοσμίως από 36 δότες/εκατ. πληθυσμού το 2014 σε 43,4 το 2016. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 19,6 δότες δότες/εκατ. πληθυσμού, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΜ, οι δότες είναι μόλις 3,5/ εκατ. πληθυσμού.

Ουραγός η Ελλάδα

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι δυστυχώς ουραγός στις εξελίξεις στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων, με τους Ιατρικούς συλλόγους και τον ίδιο τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) να προειδοποιούν για την αδυναμία υιοθέτησης των καινοτόμων ιατρικών πρακτικών που σώζουν ζωές. Όσον αφορά στην πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση στην ΕΕ, και είναι η μόνη χώρα που δεν διαθέτει εξειδικευμένο κέντρο και υποδομές αποκλειστικά για μεταμοσχεύσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΜ, το 2015 πραγματοποιήθηκαν μόλις 91 μεταμοσχεύσεις, όταν το 2008 είχαν πραγματοποιηθεί 266, τη στιγμή που οι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Ληπτών ξεπερνούν τους 1.500, οι περισσότεροι εκ των οποίων μάταια αναμένουν την εύρεση μοσχεύματος.

ΕΟΜ: Τροχοπέδη η έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα

Παρά την διαδεδομένη αντίληψη ότι αυτό οφείλεται στην έλλειψη ευαισθητοποίησης του κόσμου, η διοίκηση του ΕΟΜ υπογραμμίζει ότι βάσει παλαιότερης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου που έχει στα χέρια του, το 43% των Ελλήνων θα επιθυμούσε να δωρίσει τα όργανά του, ωστόσο η βασική αιτία της μη συγκατάθεσης για δωρεά οργάνων εντοπίζεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο «σύστημα» μεταμοσχεύσεων, υγείας και κοινωνικής και διοικητικής οργάνωσης γενικότερα, σύμφωνα με το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Διαβάστε ακόμη:

Μεταμοσχεύσεις: Τεράστιο έλλειμμα στην Ελλάδα - Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου προανήγγειλε ο Α. Ξανθός

Μεταμοσχεύσεις: Οι λίστες της αιώνιας ντροπής - Πότε θα αλλάξει άραγε το τοπίο;