ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιός Δυτ. Νείλου: Δύο νέα κρούσματα, 40 συνολικά ασθενείς, 3 θάνατοι

Δύο νέα κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου στην Πάτρα και στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, καταγράφουν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των ασθενών σε 40.

Ιός Δυτ. Νείλου: Δύο νέα κρούσματα, 40 συνολικά ασθενείς, 3 θάνατοι

Πρόκειται για ασθενείς μεγάλης ηλικίας, όπως είναι και οι περισσότεροι που έχουν νοσήσει από τον ιό.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τους 40 ασθενείς, οι 36 έχουν εντοπιστεί στον νομό Αργολίδας και από ένας στην Αρκαδία, την Αχαΐα και το Ρέθυμνο. Από την αρχή που ξεκίνησε η ιστορία με τον ιό του Δυτ. Νείλου, η Αργολίδα κρατά τα σκήπτρα όσον αφορά την μόλυνση των ασθενών. Δύο από αυτούς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους.

Επίσης, οι 21 ασθενείς, έχουν εμφανίσει συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, οι 19 δεν είχαν τέτοια συμπτωματολογία, ενώ δέκα δεν χρειάστηκαν να νοσηλευτούν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου αγγίζει τις 3.000, καθώς σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί). Πάντως όπως πολλές φορές έχουν πει οι επιστλημονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν αποκλείεται να υπάρξουν κρούσματα και σε άλλες περιοχές της χώρας εκτός από την Αργολίδα.

Πώς µεταδίδεται η λοίµωξη από ιό του ∆υτικού Νείλου;

- Μολυσµένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος µετάδοσης είναι µέσω τσιµπήµατος µολυσµένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια µολύνονται από άρρωστα πτηνά.

- Μεταγγίσεις, µεταµοσχεύσεις: Σε πολύ µικρό αριθµό περιπτώσεων έχει αναφερθεί µετάδοση του ιού από µεταµόσχευση οργάνου, µετάγγιση αίµατος και σπάνια από τη µητέρα στο έµβρυο (συγγενής λοίµωξη).

- Ο ιός δεν µεταδίδεται από άτοµο σε άτοµο. ∆εν µεταδίδεται µέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγµα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Διαβάστε ακόμη:

Ιός του Δυτικού Νείλου: Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται & πώς θα προστατευτείτε