ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιλαρά: Εμβολιασμοί σε Ρομά & πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα προτείνει το υπ. Υγείας

Την επέκταση των εμβολιασμών κατά της ιλαράς στους καταυλισμούς των Ρομά αλλά και των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, προτείνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ιλαρά: Εμβολιασμοί σε Ρομά & πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα προτείνει το υπ. Υγείας

Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας χθες, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μάλιστα ο υπουργός, ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί κατά της ιλαράς για τους πρόσφυγες θα πρέπει να ξεκινήσουν από την Ειδομένη.

Επί του παρόντος, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν κρίνει ότι χρειάζονται συμπληρωματικά μέτρα, υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, σχολιάζοντας τις απόψεις περί αντιεμβολιαστικού κινήματος, το οποίο ωστόσο ο ίδιος, δεν παραδέχεται ότι είναι κίνημα. Και πρόσθεσε: «Παρακολουθώντας όμως τα επιδημιολογικά και τα νοσολογικά δεδομένα στη χώρα, εάν κάποια στιγμή κριθεί ότι χρειάζεται μια πιο δραστική παρέμβαση, εδώ είμαστε φυσικά να τη δούμε και να την υιοθετήσουμε. Πιστεύουμε ότι και αυτή η κουλτούρα της πρωτοβάθμιας φροντίδας και η έμφαση στην πρόληψη που εμπεριέχει, βοηθάει σε αυτή τη συνολική προσπάθεια να πειστεί ο πολίτης για την ανάγκη και όχι να επικρέμεται ας πούμε η απειλή είτε ενός προστίμου, είτε μιας διοικητικής δίωξης, είτε μιας απαγόρευσης φοίτησης στο σχολείο των παιδιών».

Ήδη, σε καθολικό εμβολιασμό των Ρομά που διαμένουν σε καταυλισμούς του Λεκανοπεδίου έχουν προχωρήσει συνεργεία και κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, σε μια προσπάθεια περιορισμού των κρουσμάτων ιλαράς, που καταγράφονται σε αυτόν τον πληθυσμό.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας για την ΠΦΥ Σταμάτης Βαρδαρός, έχουν διενεργηθεί 1.500 εμβόλια MMR από τα τέλη του Αυγούστου μέχρι τώρα (στη διάρκεια περίπου ενός μηνός) και υπάρχει σχέδιο αυτό να επεκταθεί στους καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα.

«Όντως έχουμε μια επιδημική έξαρση ιλαράς στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Βαρδαρός και γι' αυτό οι υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση. Έχουμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο, το οποίο είναι ότι έχουμε ένα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού, που ξεπερνάει το 95% για την ιλαρά. Και έχουμε ακόμα μικρή επιρροή αυτών των αντιεμβολιαστικών απόψεων συνολικά στην κοινωνία. Έχουμε όμως, πληθυσμούς ευάλωτους, που προφανώς χρειάζεται, και οι οποίοι για διάφορους λόγους, κοινωνικούς κυρίως, δεν έχουν την ίδια υγειονομική φροντίδα και το ίδιο ποσοστό υγειονομικής κάλυψης, και κάνουμε μια προσπάθεια αυτή την περίοδο, αυτό το κενό και αυτό το έλλειμμα να το καλύψουμε» υπογράμμισε ο κ. Βαρδαρός.

Ο κ. Βαρδαρός, ξεκαθάρισε επίσης, ότι δεν υπάρχει κρούσμα ιλαράς από τον προσφυγικό πληθυσμό, καθώς, όπως είπε, είχε προχωρήσει ο καθολικός εμβολιασμός του και «έχουμε σχεδόν καθολική κάλυψη για το εμβόλιο της ιλαράς, ερυθράς-ιλαράς-παρωτίτιδας, που φτάνει το 90%».

Επεσήμανε ακόμη, ότι πρόβλημα ανεπάρκειας γι' αυτό το εμβόλιο δεν υπάρχει, καθώς παρέχεται καθολικά και καλύπτεται από το Εθνικό Πόγραμμα Εμβολιασμών.

Να θυμίσουμε τέλος, ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, με αφορμή την έξαρση της ιλαράς, πραγματοποιεί δωρεάν εμβολιασμούς στα γραφεία του, κάθε Τρίτη και Τετάρτη.

Διαβάστε ακόμη:

Έξαρση ιλαράς: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν – Ποιες επιπλοκές προκαλεί η νόσος



Ιλαρά: Επιστολή ΙΣΑ σε ΚΕΕΛΠΝΟ για την αναγκαιότητα του εβολιασμού