ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάλεσμα ΠΙΣ προς τους επαγγελματίες υγείας να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς

Έκκληση σε όλο το ιατρικό σώμα τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα, να θωρακιστεί έναντι της ιλαράς, απευθύνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κατόπιν της ενημέρωσης του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι μεταξύ των καταγεγραμμένων 166 κρουσμάτων μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, είναι και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. 

Κάλεσμα ΠΙΣ προς τους επαγγελματίες υγείας να θωρακιστούν έναντι της ιλαράς

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουν τον εαυτό τους από την σοβαρή αυτή νόσο, αλλά και τους ασθενείς με τους οποίους έρχονται σε επαφή και έχουν μεγάλη ευθύνη για την πορεία της υγείας τους, τονίζει ο ΠΙΣ.

Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης και ορισμένες κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι, δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο, καθώς περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό ιλαράς, επισημαίνει το θεσμικό όργανο των γιατρών και προσθέτει:

Στην περίπτωση που δεν έχουν περάσει ιλαρά σε μικρότερες ηλικίες, κάτι το οποίο χαρίζει φυσική ανοσία δια βίου, είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι (έχουν κάνει μόνο τη μία δόση του εμβολίου) και προσβληθούν από τη νόσο, εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο. Άρα οι άνθρωποι και δη οι επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε επαφή μαζί τους θα πρέπει να είναι βέβαιοι είτε ότι έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου ή ότι έχουν περάσει ιλαρά κατά το παρελθόν και έχουν αποκτήσει ανοσία. Διαφορετικά, θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα.

Να σημειώσουμε ότι χθες Πέμπτη η ΠΟΕΔΗΝ, με ανακοίνωσή της, αναφέρθηκε στα 5 κρούσματα ιλαράς στο Θριάσιο, εκ των οποίων οι δύο είναι νοσηλευτές, ο ένας γιατρός και οι δύο άλλοι, υπάλληλοι κυλικείου. Μίλησε δε με σκληρή γλώσσα για την εγκληματική αμέλεια στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Διαβάστε ακόμη:

5 κρούσματα ιλαράς στο Θριάσιο - SOS από ΠΟΕΔΗΝ & καρφώματα σε ΚΕΕΛΠΝΟ & υπ. Υγείας