ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Δρομοκαΐτειο»: Οι εφημερίες οδηγούν τους εργαζόμενους σε στάση εργασίας

Στάση εργασίας από τις 7.00 έως τις 11.00 το πρωί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα Τρίτη 3 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δρομοκαΐτειο», με κύρια αιτία, τις αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών.

«Δρομοκαΐτειο»: Οι εφημερίες οδηγούν τους εργαζόμενους σε στάση εργασίας

Το Σωματείο Εργαζομένων ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο» αντιδρά στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας από 1/10/2017 προσθέτει επιπλέον εφημερίες, τροποποιώντας τις ημέρες και τον αριθμό των υπαρχουσών εφημεριών, με το μεταβατικό στάδιο να λήγει στις 31/1/2018, προβλέποντας σύμφωνα με τους εργαζόμενους το νοσηλευτικό ίδρυμα να τεθεί σε καθημερινή 24ωρη εφημερία από την 1η Φεβρουαρίου και μετά.

Το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα, είναι το νοσοκομείο να εφημερεύει 2 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα- Πέμπτη), εισάγοντας κατά μέσο όρο 70 ασθενείς με εισαγγελική παραγγελία- εντολή εκ των οποίων το 50%, λόγω έλλειψης κενών κλινών νοσηλεύονται στα χρόνια τμήματα, στο γηροψυχιατρικό, σε κλίνες ασθενών με θεραπευτική άδεια ή σε κλίνες ασθενών που έχουν φύγει από το νοσοκομείο χωρίς έγκριση του θεράποντα ιατρού.

«Μετά από κάθε εφημερία στα τμήματα οξέων περιστατικών υπάρχει πλειάδα κλινοστατισμένων ασθενών οι οποίοι έχουν εισαχθεί με εισαγγελική παραγγελία. Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού αν και είναι 1.400, στο νοσοκομείο υπηρετούν 400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις» επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Τέλος, κατηγορούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι ενώ όλα τα παραπάνω της είναι γνωστά τα αγνόησε και προχώρησε στην τροποποίηση των εφημεριών «καθιστώντας τη λειτουργία του νοσοκομείου μη ασφαλή για τους χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας» όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι.

Η περίπτωση της Ψυχιατρικής του Ευαγγελισμού

Εν τω μεταξύ και οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού, αναφέρθηκαν πριν μερικές ημέρες στη σοβαρή κατάσταση που επικρατεί στο Ψυχιατρικό τμήμα του νοσοκομείου, μετά την πρόταση του υπουργείου Υγείας για νέο πρόγραμμα εφημέρευσης στις ψυχιατρικές κλινικές του δημοσίου.

Η κατάσταση είναι πλέον οριακή για να μην πούμε ότι έχει ξεπεραστεί, καθώς το τμήμα συχνά ξεπερνά τους 50 ασθενείς, ενώ το πρόσφατο καλοκαιρινό «ρεκόρ» ήταν 52 ασθενείς εκ των οποίων οι 31 ήταν εισαγγελικές εντολές.

Να σημειωθεί, ότι η λειτουργία του Ψυχιατρικού Τμήματος του νοσοκομείου ξεκίνησε το 1989, στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Σχεδιάστηκε ως ΑΝΟΙΧΤΗ μονάδα με είκοσι (20) κλίνες (σε μονόκλινα ή δίκλινα δωμάτια), για την εκούσια νοσηλεία ψυχικά ασθενών, οι οποίοι έχουν συνείδηση της κατάστασής τους. Μετά το σεισμό του 1999 και τις ζημιές που υπέστησαν τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (Δαφνί και Δρομοκαΐτειο), στο Ψυχιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου (όπως και στα υπόλοιπα Γενικά Νοσοκομεία) ξεκίνησε και η ακούσια νοσηλεία, με τη διαδικασία της εισαγγελικής εντολής, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη υποδομή, με υπερδιπλάσιους τις περισσότερες φορές ασθενείς (σε σχέση με τις κλίνες) σε επικουρικές κλίνες (ράντζα) σε άσχημες συνθήκες και με το ίδιο προσωπικό.

Διαβάστε ακόμη:

Ευαγγελισμός: Στο κόκκινο Ψυχιατρική Κλινική & εργαζόμενοι - Χάος με τις νέες εφημερίες

Η βία καλά κρατεί στα Ψυχιατρεία - Ήρθε η ώρα μιας σοβαρής παρέμβασης στην ψυχική υγεία

Οι γιατροί στηλιτεύουν το σ/ν για το ωράριο εργασίας - Υποκριτικό και άθλιο το χαρακτηρίζουν