ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιδρά ο ΕΦΕΤ στα στοιχεία του ΠΑΚΟΕ για τα νοθευμένα τρόφιμα

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) αμφισβητεί τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησε σε τρόφιμα το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), επισημαίνοντας πως δεν απηχούν στην πραγματικότητα.

Αντιδρά ο ΕΦΕΤ στα στοιχεία του ΠΑΚΟΕ για τα νοθευμένα τρόφιμα

Το πλήρες κείμενο της σχετικής ανακοίνωσης του ΕΦΕΤ αναφέρει τα εξής:

«Σε συνέχεια του Δελτίου Τύπου του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) της 13ης Οκτωβρίου 2017 και της σχετικής δημοσιότητας που έτυχε, όπου παρουσιάζεται ότι το σύνολο σχεδόν των διακινουμένων στη χώρα τροφίμων (γαλακτοκομικών, αλλαντικών, χυμών, αναψυκτικών, εμφιαλωμένων νερών, λαχανικών, ψωμιού, ελαιόλαδου κ.λπ.) βρέθηκε να είναι νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση σε ποσοστά που ποικίλλουν μεταξύ 20% και 75%, ο ΕΦΕΤ, με αίσθημα ευθύνης, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η εν λόγω αναφορά δεν απηχεί την πραγματικότητα, ενώ τα στοιχεία, με τον τρόπο που παρατίθενται, στερούνται της όποιας σοβαρής επιστημονικής θεώρησης.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του επίσημου ελέγχου των τροφίμων και στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης, στη χώρα μας διενεργούνται αρκετές χιλιάδες έλεγχοι (περισσότεροι από 80.000 σε επιχειρήσεις παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων και περισσότεροι από 20.000 σε προϊόντα μετά από δειγματοληψία και εργαστηριακή ανάλυση). Οι έλεγχοι διενεργούνται μετά από ανάλυση κινδύνου και ανάδειξη προτεραιοτήτων, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων ελέγχου σε όλο τον ελλαδικό χώρο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξαγωγή συγκεντρωτικών και αξιόπιστων συμπερασμάτων. Από τους ελέγχους αυτούς προκύπτει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 95%, ενώ ο εργαστηριακός έλεγχος βιολογικών και χημικών παραγόντων κινδύνου, καθώς και παραμέτρων ποιότητας, ανέδειξε ποσοστά μη συμμόρφωσης 6,5% (στοιχεία από τις Εκθέσεις Προόδου των ετών 2015 και 2016 σε εφαρμογή του Πολυετούς Ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ελέγχων 2015-2019 στον τομέα των Τροφίμων (Καν.882/2004/ΕΚ) – περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Επίσης, επισημαίνεται ότι στη χώρα μας ο τομέας των τροφίμων διέπεται από το Ενωσιακό Κανονιστικό πλαίσιο, οποίο χαρακτηρίζεται ως το αυστηρότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η εφαρμογή του από τα κράτη μέλη ελέγχεται συστηματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΦΕΤ, έχοντας σαν κύριο μέλημα την προστασία των καταναλωτών, προσεγγίζει με εκτίμηση τη λειτουργία και τις δράσεις των Ενώσεων Καταναλωτών και για τον λόγο αυτόν οι καταναλωτές εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΕΤ με δικό τους εκπρόσωπο, τον οποίο οι ίδιοι επιλέγουν.

Ωστόσο, δεν πρέπει να περιορίζονται σε ένα ρόλο καταγγελτικό, προτάσσοντας τον εντυπωσιασμό και την όποια δημοσιότητα.

Απευθυνόμενοι στον Έλληνα καταναλωτή, θα θέλαμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι τα τρόφιμα που διακινούνται στη χώρα μας είναι ως επί το πλείστον εγνωσμένης ποιότητας και ασφαλή, οι δε σχετικοί έλεγχοι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, με αξιοπιστία και υπευθυνότητα.

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι στον ΕΦΕΤ λειτουργεί η Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών και καταγραφής αναφορών στον πενταψήφιο αριθμό 11717».

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΚΟΕ: Προσοχή στην επιλογή των τροφίμων – Μαζικές καταγγελίες για νοθείες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ