ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ιλαρά τραβάει την ανηφόρα - 284 κρούσματα, κυρίως ανεμβολίαστοι ενήλικες

Η ιλαρά τραβάει την ανηφόρα - 284 κρούσματα, κυρίως ανεμβολίαστοι ενήλικες

Αυξάνονται κατακόρυφα τα κρούσματα της ιλαράς στη χώρα μας, τα οποία αγγίζουν πλέον τα 284, σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε στα 34, ενώ οι ασθενείς με ιλαρά πλέον είναι στην πλειονότητά τους ενήλικες, ηλικίας 25-44 χρόνων, που ανήκουν στην ομάδα του πληθυσμού για την οποία προειδοποιούσαν οι ειδικοί: γεννημένοι μετά το 1970, ανεμβολίαστοι ή με μία δόση του εμβολίου για την ιλαρά.

Οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν πως τα περιστατικά ιλαράς εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότιο Ελλάδα. Υπογραμμίζουν δε πως αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, ενώ πολλές φορές έχουν τονίσει, πως δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε, είναι ότι στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος από ιλαρά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ακόμη, ότι δεν έχει προσβληθεί ακόμη, ούτε ένας πρόσφυγας. Ωστόσο, η νόσος επελαύνει στην Ευρώπη, όπου καταγράφονται πλέον 19.000 κρούσματα ιλαράς και 44 θάνατοι.

Ο πλέον ασφαλής τρόπος θωράκισης, είναι εμβολιασμός όπως συστήνουν οι γιατροί και οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ. Συγκεκριμένα, συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

 

Ιλαρά: 250 τα κρούσματα - Ανεπίσημα, ίσως είναι περισσότερα σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ