ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρούσμα χολέρας σε νεογέννητο στο Αγ. Σοφία

Και νέο περιστατικό χολέρας διερευνάται σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, πριν καλά καλά κοπάσει η συζήτηση για το περιστατικό στο Έλενα Βενιζέλου. 

Κρούσμα χολέρας σε νεογέννητο στο Αγ. Σοφία

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε μη τοξικογόνο, εντεροπαθογόνο δονάκιο σε νεογνό 13 ημερών, που ανήκει στην «οικογένεια» του βακτηρίου της χολέρας και ήδη το νεογνό, νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με το protothema.gr, δείγμα κοπράνων του νεογνού έχει σταλεί για περαιτέρω έλεγχο, μετά τα πρώτα αποτελέσματα του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του νοσοκομείου, στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ).

Ταυτόχρονα, αναμένεται να γίνουν έλεγχοι και στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», όπου το βρέφος γεννήθηκε πριν από 13 ημέρες, ενώ ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ μιλώντας στο protothema.gr εκτιμούν πως πρόκειται για εντεροπαθογόνο δονάκιο μη τοξικογόνο.

Εν τω μεταξύ, αρνητικά για το ενδεχόμενο να υπάρχει μικρόβιο χολέρας στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου είναι τα πρώτα δείγματα που εξέτασε το ΚΕΔΥ (Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας), την περασμένη εβδομάδα, ενώ αναμένεται να διενεργηθεί και νέος μοριακός έλεγχος.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ την περαμένη Παρασκευή «Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των Κεντρικών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας για το στέλεχος εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) που φερόταν ότι βρέθηκε σε λιμνάζοντα ύδατα στο Γ.Ν. Έλενα - Βενιζέλου. Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι συμβατά με πρόσφατη κοπρανώδη επιμόλυνση του νερού (λύματα). Για την απόλυτη διασφάλιση της δημόσιας υγείας διενεργείται και επιπρόσθετος μοριακός έλεγχος, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη. Η έως τώρα αρνητική τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων αποτελεί ηχηρή επισήμανση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για υπεύθυνη συμπεριφορά σε θέματα δημόσιας υγείας».

Διαβάστε ακόμη:

Χολέρα στο Έλ. Βενιζέλου: Αρνητικά τα πρώτα δείγματα από το ΚΕΔΥ - Εν αναμονή του μοριακού ελέγχου