ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χολέρα στο Έλ. Βενιζέλου: Αρνητικά τα πρώτα δείγματα από το ΚΕΔΥ - Εν αναμονή του μοριακού ελέγχου

Αρνητικά για το ενδεχόμενο να υπάρχει μικρόβιο χολέρας στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου είναι τα πρώτα δείγματα που εξέτασε το ΚΕΔΥ (Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας), ενώ αναμένεται να διενεργηθεί και νέος μοριακός έλεγχος.

Χολέρα στο Έλ. Βενιζέλου: Αρνητικά τα πρώτα δείγματα από το ΚΕΔΥ - Εν αναμονή του μοριακού ελέγχου

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του μετά τις 7 το ΚΕΕΛΠΝΟ, «Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των Κεντρικών Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας για το στέλεχος εντεροπαθογόνου δονακίου (όπως το δονάκιο της χολέρας) που φερόταν ότι βρέθηκε σε λιμνάζοντα ύδατα στο Γ.Ν. Έλενα - Βενιζέλου. Τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι συμβατά με πρόσφατη κοπρανώδη επιμόλυνση του νερού (λύματα). Για την απόλυτη διασφάλιση της δημόσιας υγείας διενεργείται και επιπρόσθετος μοριακός έλεγχος, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη Τρίτη. Η έως τώρα αρνητική τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων αποτελεί ηχηρή επισήμανση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για υπεύθυνη συμπεριφορά σε θέματα δημόσιας υγείας».

Και τα πράγματα μάλλον περιπλέκονται αναφορικά με το μείζον αυτό υγειονομικό ζήτημα, καθώς όχι μόνο η ΠΟΕΔΗΝ επιμένει στις καταγγελίες της για μικρόβιο χολέρας στο νοσοκομείο, αλλά και η Μικροβιολόγος του νοσηλευτηρίου σε έγγραφό της, τονίζει ότι πράγματι οι πρώτες καλλιέργειες από τα δείγματα, δείχνουν το εν λόγω μικρόβιο.

Εν τω μεταξύ, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ηλίας Ζαγοραίος, μετά από σχετικό έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ στο οποίο διευκρινίζεται ότι δεν τεκμηριώνεται η εμφάνιση χολέρας στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου». Σκοπός της έρευνας, την οποία θα διενεργήσει αρμόδιος εισαγγελέας είναι να διαπιστωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Χθες Πέμπτη πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεσπάθωσε, καθώς μίλησε με καυστικά λόγια, για το ζήτημα, σημειώνοντας πως «Αυτή η ιστορία με τη "χολέρα" στο Έλενα είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής, της επίδειξης ανωτερότητας και του σεβασμού στα συνδικαλιστικά όργανα που έχει δείξει μέχρι τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας».

«Η πολιτική αλητεία, η χυδαιότητα, η διασπορά ψευδών ειδήσεων, η τρομοκράτηση του πληθυσμού, η δημιουργία ανασφάλειας απέναντι στο δημόσιο σύστημα υγείας, θα αντιμετωπιστούν δραστικά με κάθε νόμιμο τρόπο. Το υπουργείο Υγείας είναι υποχρεωμένο πλέον να προστατεύσει την αξιοπιστία και αξιοπρέπεια του δημοσίου συστήματος υγείας και των ανθρώπων του», ανέφεραν οι κ.κ. Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης στην ανακοίνωσή τους.

Διαβάστε ακόμη:

Παρέμβαση εισαγγελέα για το υποτιθέμενο κρούσμα χολέρας στο «Έλενα»