ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δονάκιο ναι, αλλά όχι χολέρας: Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα για το νεογνό

Δονάκιο ναι, αλλά όχι χολέρας: Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα για το νεογνό

Δεν ανήκει στην κατηγορία των τοξινογόνων, άρα δεν πρόκειται για δονάκιο χολέρας, αλλά για vibrio non toxigenic το οποίο ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των δονακίων, το δείγμα το οποίο ανιχνεύθηκε σε νεογνό που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Αγία Σοφία.

Αυτό έδειξε το δείγμα αίματος και Εγκεφαλονωτιαίου υγρού του νεογνού, το οποίο εστάλη στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (Κ.Ε.Δ.Υ), όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της διοίκησης έχει ως εξής:

«Το νεογνό Μ. θήλυ τελειόμηνο προσήλθε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στην εφημερία της 19ης Οκτωβρίου σε επηρεασμένη γενική κατάσταση λόγω εμπυρέτου από 8ώρου, συνοδευόμενο από εμέτους, μειωμένη σίτιση και ανησυχία από 24ώρου. Εισήχθη στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου.

Από την κλινική εξέταση εισόδου διαπιστώθηκε επηρεασμένη γενική κατάσταση, αγγειοκινητικές διαταραχές, έντονη ανησυχία και ευερεθιστότητα ενώ κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του παρουσίασε σπασμούς.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαγνώστηκε σηψαιμία και μηνιγγίτιδα. Άμεσα μετά τη διάγνωση, λόγω της υποψίας λοίμωξης από δονάκιο, το νεογνό το οποίο νοσηλευόταν ήδη σε θερμοκοιτίδα απομονώθηκε και άρχισαν να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα επαφής και αντισηψίας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και το προσωπικό καθαριότητας. Άμεσα μετά την εισαγωγή του άρχισε ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή.

Δείγμα αίματος και Εγκεφαλονωτιαίου υγρού εστάλη στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (Κ.Ε.Δ.Υ) όπου από προφορική ενημέρωση πρόκειται για vibrio non toxigenic το οποίο ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των δονακίων αλλά δεν ανήκει στην κατηγορία των τοξινογόνων, άρα δεν πρόκειται για δονάκιο χολέρας».

Διαβάστε ακόμη:

Κρούσμα χολέρας σε νεογέννητο στο Αγ. Σοφία