ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε ράντζα & διαδρόμους οι καρκινοπαθείς στο παν. νοσ. Ιωαννίνων - Συγνώμη λέει η διοίκηση

Σε ράντζα & διαδρόμους οι καρκινοπαθείς στο παν. νοσ. Ιωαννίνων - Συγνώμη λέει η διοίκηση

Σε ράντζα και διαδρόμους δίνουν μία από τις πιο δύσκολες και σκληρές μάχες της ζωής τους οι ογκολογικοι ασθενείς (και συγκεκριμένα ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπως καταγγέλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην Αιματολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, η νοσηλεία ασθενών, που συχνά χρήζουν απομόνωσης γιατί διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο προσβολής από νοσοκομειακές λοιμώξεις, σε ράντζα στους διαδρόμους είναι δυστυχώς καθημερινό φαινόμενο. Στη νοσηλεία δε περιλαμβάνεται και η διενέργεια χημειοθεραπειών και μεταγγίσεων σε κοινή θέα, σε συνθήκες που απέχουν πολύ από την αξιοπρεπή και ασφαλή παροχή ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας. Σημειωτέον πως με εγκύκλιο της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας 20/3/2012 σελ.2 παρ.3 απαγορεύεται η νοσηλεία ουδετεροπενικών ασθενών σε ράντζα.

«Η σημερινή κατάσταση έχει φτάσει κυριολεκτικά σε σημείο απροχώρητο και επικίνδυνο, αφού έχουμε κυριολεκτικά ως προσωπικό εξουθενωθεί ψυχικά και σωματικά» τονίζουν οι εργαζόμενοι της Αιματολογικής Κλινικής στην αναφορά τους, την οποία δημοσιοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, και ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων για την επίλυση των προβλημάτων.

Να σημειωθεί, ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στην Αιματολογική κλινική συστεγάζονται 18 κλίνες της Αιματολογικής Κλινικής, 7 κλίνες Μεσογειακής Αναιμίας και 2 κλίνες Μελέτης Ύπνου. Η κάλυψη είναι 130%, κάτι που σημαίνει πως στους διαδρόμους νοσηλεύονται κάθε ημέρα 5 έως 8 ασθενείς σε ράντζα. Κατά μέσο όρο στην Αιματολογική Κλινική νοσηλεύονται 26 με 28 ασθενείς, οι ανάγκες των οποίων καλύπτονται από δύο νοσηλευτές ανά βάρδια!
Συνεχόμενα στον ίδιο όροφο στον ίδιο διάδρομο λειτουργεί η Πνευμονολογική κλινική. Τα ράντζα της Πνευμονολογικής και της Αιματολογικής Κλινικής είναι σχεδόν κολλημένα, καθώς όπως εξηγούν στην αναφορά τους οι εργαζόμενοι, η Πνευμονολογική κλινική είναι πάντα γεμάτη και επίσης αναπτύσσει ράντζα στους διαδρόμους, νοσηλεύοντας ασθενείς με λοιμώξεις, ιώσεις, μεταδοτικά νοσήματα.

Η συνέχεια δυστυχώς είναι προβλέψιμη και επικίνδυνη: «οι ασθενείς της Αιματολογικής κλινικής που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, νοσηλεύονται μαζί με τους Ασθενείς της Πνευμονολογικής κλινικής και έτσι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να προσβληθούν από Νοσοκομειακές Λοιμώξεις» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με άλλα έγγραφα που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο καταγράφεται μεγάλη αύξηση ασθενών με διάγνωση οξείας λευχαιμίας, αλλά και των άλλων ιματολογικών κακοηθειών την τελευταία οκταετία.

«Οι νέες θεραπείες δίνουν στους ασθενείς σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης, ωστόσο δυστυχώς οι λοιμώξεις συνεχίζουν να αποτελούν ικανό συντελεστή θνητότητας, αναφέρεται σε έγγραφο της κλινικής που έχει σταλεί στη διοίκηση» σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται και πάλι ο κίνδυνος που διατρέχουν αυτοί οι ασθενείς όταν νοσηλεύονται στο διάδρομο ή σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου να προσβληθούν από μικρόβια, κάτι που αποτυπώνεται τελικά στα στοιχεία των ενδονοσοκοεμιακών λοιμώξεων και στην επίπτωση που έχουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών.

Η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου

Εξάλλου, από την πλευρά της, η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί στους πολίτες της περιοχής, γιατί δεν κατάφερε να επιλύσει μέσα στο εξάμηνο της θητείας της το πρόβλημα των ράντσων της Αιματολογικής κλινικής, που χρονολογείται από την ίδρυσή της (π.χ. το 2004 πληρότητα 177,8%, 2012 πληρότητα 116,8%, 2016 πληρότητα 101,6%)».

Και συνεχίζει: «Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, στην προσπάθειά της να δυσφημήσει το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν διστάζει να ανασύρει καταγγελίες εργαζομένων από το 2007 και 2015 (1η και 2η σελίδα καταγγελίας εργαζομένων) και παρουσιάζοντάς τες ως σημερινές, να εγκαλέσει διοίκηση και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ως αποκλειστικά υπεύθυνους.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, έχοντας η ίδια έγκαιρα εντοπίσει το πρόβλημα της Αιματολογικής Κλινικής, που προκύπτει από τη μεγάλη αύξηση των νοσηλευομένων και σε συνεργασία με την Διευθύντρια της κλινικής (19/07/2017), κινήθηκε άμεσα στη κατεύθυνση επίλυσής του. Οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Διοίκηση αναλύθηκαν εκτενώς δημόσια στις 24/10/2017 ύστερα από αναφορά πολίτη της περιοχής στο πρόβλημα.

Η λύση που επιλέχθηκε ύστερα από όλες τις προσπάθειες, επικεντρώνεται στην αποσυμφόρηση χώρων και επέκταση της Κλινικής με τη λειτουργία του νέου κτιρίου του ΠΓΝΙ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα».

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΕΔΗΝ: Καταρρέει η δημόσια υγεία στην Ήπειρο - Τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν με ωράριο τραπέζης

 

BEST OF NETWORK

PlusQueen