ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το 5ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού - Μιλάμε χωρίς ταμπού...

Το 5ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού - Μιλάμε χωρίς ταμπού...

Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια και τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες του Δυτικού κόσμου.

Στην Ελλάδα και τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης περισσότερο από το 10% του γυναικείου πληθυσμού θα παρουσιάσει τη νόσο και μάλιστα οι μισές από αυτές σε ηλικία νεότερη των 65.

Αυτό που επίσης είναι γεγονός είναι η αλματώδης αύξηση των γνώσεών μας σχετικά με τη νόσο και η μεγάλη βελτίωση στην αντιμετώπισή της. Χάρη στις εξελίξεις της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας, σχεδόν το 85% των ασθενών θα επιβιώσουν πέραν της δεκαετίας, ποσοστό αδιανόητο λίγες δεκαετίες πριν.

Είναι επομένως απαραίτητη η συνεχής ενημέρωση των ιατρών αλλά και όλων των επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού. Και εξίσου σημαντική είναι και η διαρκής επικοινωνία μεταξύ τους, από τη στιγμή μάλιστα που στη διάγνωση και τη θεραπεία εμπλέκονται επαγγελματίες διαφορετικών ειδικοτήτων. Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι ένα συναρπαστικό, συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο.

Στα πλαίσια αυτά η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ), προχωρά στη διοργάνωση του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου της, που θα διεξαχθεί στις 10-11 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο ROYAL OLYMPIC στην Αθήνα.

Σκοπός του είναι η ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και η διευκόλυνση της επικοινωνίας των ιατρών μεταξύ τους αλλά και με τους ασθενείς . Θα δοθεί βήμα σε νεότερους αλλά και καταξιωμένους Έλληνες και ξένους συνεδέλφους για να ενημερώσουν σχετικά με τις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις στον τομέα της διαγνωστικής προσέγγισης και της θεραπείας που αφορούν όλες τις συνεργαζόμενες ειδικότητες.

Η θεματολογία περιλαμβάνει ολόκληρο το εύρος της διάγνωσης και της θεραπείας, από τη μελέτη των γονιδίων που προδιαθέτουν στη νόσο, τα διαγνωστικά μέσα για την ανίχνευση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις της χειρουργικής του μαστού, την ακτινοβολία και τη συστηματική θεραπεία.

Για πρώτη φορά φέτος και σε συνεργασία με το «Άλμα Ζωής» θα ακουστεί δυνατά και η φωνή των ασθενών. Θα μάθουμε τι ζητούν οι ασθενείς από τα Κέντρα Μαστού, τους ιατρούς, το λοιπό προσωπικό, τα Νοσοκομεία και την Πολιτεία.

Θα συζητηθούν επίσης τα θεραπευτικά διλήμματα που θέτει το γονιδιακό προφίλ του όγκου στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, αλλά και οι βλάβες που ακροβατούν μεταξύ καλοήθειας και κακοήθειας. Επίσης βάρος θα δοθεί και στην ανάγκη προσαρμογής της θεραπείας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του όγκου και της ασθενούς – δηλαδή στην εξατομίκευση της θεραπείας, όπως η προεγχειρητική συστηματική θεραπεία σε τριπλά αρνητικούς όγκους, η προεγχειρητική ορμονική θεραπεία σε ορμονοευαίσθητους καρκίνους και η διάρκεια της ορμονικής θεραπείας μετεγχειρητικά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί βεβαίως στα χειρουργικά θέματα, όπως η αλληλεπίδραση μετεγχειρητικής ακτινοβολίας και αποκατάστασης του μαστού, οι εξελίξεις στη χειρουργική της μασχάλης, η ογκοπλαστική χειρουργική, η μαστεκτομή με διατήρηση δέρματος και θηλής, η χρήση των ADM κλπ.

Η As. Prof. de Boniface θα μιλήσει για τη μελέτη SENOMAC, δηλαδή τη μελέτη που διερευνά τη δυνατότητα παράληψης του λεμφαδενικού καθαρισμού σε ασθενείς με θετικό φρουρό λεμφαδένα.

Ο S. Kummel θα παρουσιάσει τις χειρουργικές τεχνικές που άπτονται της στοχευμένης λεμφαδενεκτομής σε περιπτώσεις προεγχειρητικής χημειοθεραπείας (targeted axillary dissection).

Και ο R. Kronenewett θα μας εισάγει στα μυστικά των γονιδιακών υπογραφών στον καρκίνο του μαστού.
Τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναμένεται και η εναρκτήρια ομιλία που θίγει ένα θέμα ταμπού: τη σεξουαλικότητα των ασθενών με καρκίνο του μαστού. Ποιά είναι άραγε η επίπτωση της θεραπείας, τόσο της τοπικής (πχ μαστεκτομή), όσο και συστηματικής (που μεταβάλλει το ορμονικό προφιλ) στην αντίληψη της ασθενούς για τον εαυτό της, όπως και στο σύντροφό της;

 Διαβάστε ακόμη:

Μετά τον καρκίνο του μαστού: Αναγκαία η ρουτίνα των γυναικολογικών εξετάσεων...

 

Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού και διαβήτη για τις στείρες γυναίκες

Καρκίνος μαστού: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Επιθετικός καρκίνος του μαστού: Ο κομβικός ρόλος της παχυσαρκίας

Καρκίνος μαστού: Πέντε στρατηγικές που αποτρέπουν την επανεμφάνισή του

BEST OF NETWORK

Σεισμός Ελασσόνα: Από αχαρτογράφητο ρήγμα η δόνηση των 5,9R– Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους

Κορονοϊός - Παγώνη: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη»

Σεισμός Ελασσόνα: Για «σεισμικό ζεύγος» μιλά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο

Αυτός είναι ο τζογαδόρος «φαντομάς» που συστηνόταν ως «διευθυντής τράπεζας»

Υπόθεση Λιγνάδη: Οι μάρτυρες και τα ευρήματα - Εξελίξεις στην μήνυση κατά γνωστού ηθοποιού

Βέροια: Γρονθοκόπησε ντελιβερά επειδή άργησε την παραγγελία το βράδυ της Τσικνοπέμπτης

Κορονοϊός: «Βόμβα» Παυλάκη για την Αττική - «Είναι ακόμα σε κίνδυνο κατάρρευσης»

Γιώργος Λιβάνης: Ο νυν σύντροφος της Μαριαλένας έδωσε «respect» στον πρώην (video)

Κορονοϊός: Συναγερμός με τις μεταλλάξεις - Ο ιός μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από τον προηγούμενο

Κουφοντίνας: Οι επόμενες κινήσεις - Οι διάλογοι του δικαστηρίου

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν ξέρει κανείς ακόμα αν βρισκόμαστε στο πικ του 3ου κύματος

Αδιανόητο: 17χρονος σκότωσε τους γονείς και την αδελφή του επειδή δεν ήθελε να πάει σχολείο