ΥΓΕΙΑ

Επιθετικός καρκίνος του μαστού: Ο κομβικός ρόλος της παχυσαρκίας

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει πολλές και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Επιθετικός καρκίνος του μαστού: Ο κομβικός ρόλος της παχυσαρκίας

Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά και διαφόρων μορφών καρκίνου, καθώς και των μεταστάσεών τους.

Η παχυσαρκία προκαλεί έκκριση κυτοκίνων στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που επηρεάζει τον μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού, καθιστώντας τα πιο επιθετικά.

Οι ερευνητές Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Χαϊδελβέργης και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Μονάχου εντόπισαν έναν μέχρι πρότινος άγνωστο μηχανισμό που κάνει τον καρκίνο του μαστού πιο επιθετικό.

breast cancer 2

Σύμφωνα με τον Δρ Μαουρίτσιο Μπέρριελ Ντιαζ, διευθυντή του Ινστιτούτου Διαβήτη Καρκίνου στο Κέντρο Helmholtz του Μονάχου, το ένζυμο ACC1 παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία,

«Το ένζυμο ACC1 είναι βασικό συστατικό της σύνθεσης του λιπώδους οξέος. Αλλά η λειτουργία του εξασθενεί από τις κυτοκίνες, λεπτίνη και TGF-β. Τα επίπεδα των κυτοκίνων αυτών είναι ιδιαιτέρως υψηλά στο αίμα των σοβαρά υπέρβαρων ατόμων», εξηγεί ο ερευνητής.

Οι Γερμανοί επιστήμονες απέδειξαν ότι η αναστολή του ACC1 προκαλεί συσσώρευση του προδρόμου λιπώδους οξέως ακετυλ-CoA, το οποίο μεταφέρεται σε συγκεκριμένους γονιδιακούς «διακόπτες» που με τη σειρά τους αυξάνουν την μεταστατική ικανότητα των καρκινικών κυττάρων ενεργοποιώντας ένα συγκεκριμένο γονιδιακό πρόγραμμα.

«Χρησιμοποιώντας ανθρώπινο ιστό από μαστικές καρκινικές μεταστάσεις, καταφέραμε να αποδείξουμε ότι το ACC1 ήταν σημαντικά πιο δραστήριο εκεί», εξηγεί ο Δρ Μαρκος Ριος Γκαρσία, κύριος συγγραφέας της μελέτης.

Όταν οι ερευνητές μπλόκαραν αυτή τη διαδικασία μέσω αντισώματος που στόχευσε τον υποδοχέα της λεπτίνης, προκλήθηκε σημαντικά μειωμένη μεταστατική εξάπλωση των καρκινικών όγκων του μαστού.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να διερευνήσουν τρόπους παρέμβασης με θεραπευτικό όφελος.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο μειώνεται το προσδόκιμο ζωής για κάθε παραπανίσιο κιλό

Κοιλιακό λίπος: Ποιος ο ρόλος του στην εμφάνιση του καρκίνου