ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη

Δωρεάν πλήρεις οφθαλμολογικές εξετάσεις σε διαβητικούς παρέχει αύριο, 14 Νοεμβρίου, και μόνο κατόπιν ραντεβού το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας και Μικροχειρουργικής Ophthalmica, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στη γυναίκα.

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν οφθαλμολογικές εξετάσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη

Σήμερα, 200 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο ζουν με διαβήτη. Μία στις 10 γυναίκες ζει με διαβήτη και προσπαθεί να τον αντιμετωπίσει, δύο στις πέντε γυναίκες με διαβήτη είναι σε ηλικία αναπαραγωγής και μία στις επτά γεννήσεις επηρεάζεται από διαβήτη κύησης.

«Δυστυχώς, ο διαβήτης αποτελεί ακόμη και σήμερα την κύρια αιτία τύφλωσης στον ενεργό πληθυσμό στις ανεπτυγμένες χώρες και μία από τις κυριότερες αιτίες στις αναπτυσσόμενες, εξαιτίας της πάθησης που ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και αφορά στον βυθό του οφθαλμού, όπου αναπτύσσεται το οίδημα της ωχράς κηλίδας, με αποτέλεσμα την ελάττωση της οπτικής οξύτητας, καθώς επίσης και την ανάπτυξη μικρών αγγείων που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές αιμορραγίες του υαλοειδούς μέχρι και σε αποκόλληση αμφιβληστροειδή, απειλώντας με ολική τύφλωση. Για την πρόληψη και αποφυγή των παραπάνω, σημαντικοί παράγοντες είναι η καλύτερη δυνατή ρύθμιση του διαβήτη και ο τακτικός έλεγχος του ασθενή από εξειδικευμένο οφθαλμίατρο» επισημαίνει ο χειρούργος οφθαλμίατρος εξειδικευμένος στη χειρουργική και παθολογία του αμφιβληστροειδούς και του υαλοειδούς, Σόλων Αστεριάδης.

Επιπλέον, αναφέρει ότι σήμερα το μήνυμα είναι σαφώς ελπιδοφόρο, γιατί τώρα η θεραπεία περιλαμβάνει α) λέιζερ, φωτοπηξία β) τα νεότερα φάρμακα που ονομάζονται αντι-αγγειογενετικοί παράγοντες (anti-VEGF), τα οποία έχουν φέρει πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση των παραπάνω καταστάσεων και γ) χρήση μικροχειρουργικών τεχνικών (βιτρεκτομής).

Οι δωρεάν εξετάσεις, όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής του Ophthalmica, Γρηγόρης Κέντρος, απευθύνονται σε όλους τους διαβητικούς, οι οποίοι επιθυμούν να υποβληθούν σε μια υψηλού επιπέδου οφθαλμολογική εξέταση και πραγματοποιείται για 3η συνεχή χρονιά στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ophthalmica με στόχο την πρόληψη προβλημάτων που δημιουργεί ο διαβήτης στην όραση.

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος θα γίνεται με το τελευταίας γενιάς σύγχρονο διαγνωστικό μηχάνημα υψηλής ιατρικής τεχνολογίας Centervue EIDON confocal scanner με SLO, το οποίο θεωρείται ιδανικό για όλο το φάσμα μιας ασφαλούς οφθαλμολογικής εξέτασης. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού καλώντας στο Ινστιτούτο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)