ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Χουλιαράκης: Αγκάθι η παιδική φτώχεια - 50 εκατ. ευρώ σε σχολικά γεύματα από το μέρισμα

Καμπανάκι κινδύνου για το μείζον κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και που είναι η παιδική φτώχεια, η οποία καταλαμβάνει πλέον διαστάσεις τσουνάμι, έκρουσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Γ. Χουλιαράκης: Αγκάθι η παιδική φτώχεια - 50 εκατ. ευρώ σε σχολικά γεύματα από το μέρισμα

Ο κ. Χουλιαράκης μάλιστα, παρέπεμψε στα στοιχεία της Eurostat που αποδεικνύουν ότι το 2016 το 36% των παιδιών στην Ελλάδα αντιμετώπιζε κίνδυνο φτώχειας ή σοβαρών υλικών στερήσεων. Επιπλέον, συνέδεσε ευθέως την παιδική φτώχεια με την ανεργία.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται στη χειρότερη θέση της Ευρωζώνης και στην τρίτη χειρότερη της ΕΕ σε αυτό τον τομέα και υπογράμμισε ότι το κοινωνικό μέρισμα μειώνει την φτώχεια κατά 1,4% ενώ και ο Προϋπολογισμός του 2018 περιλαμβάνει δράσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Όπως ανέφερε ακόμη, ενισχύονται τα οικογενειακά επιδόματα κατά 160 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούνται τα σχολικά γεύματα με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ και επεκτείνονται τα προγράμματα παιδικών σταθμών κατά 30 εκατ. ευρώ.

«Δεν είναι η μοίρα των χωρών που γνώρισαν δημοσιονομική προσαρμογή γιατί το μέγεθος της προσαρμογής στην Ελλάδα δεν έχει προηγούμενο» είπε ο κ. Χουλιαράκης, τονίζοντας παράλληλα πως το παράδειγμα της χώρας μας δεν μπορεί να συγκριθεί αυτά της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Δεν είναι αναπόδραστη μοίρα η αύξηση της παιδικής φτώχειας» είπε και εξήγησε πως στις προαναφερθείσες χώρες τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας δεν γνώρισαν τη ραγδαία αύξηση που σημειώθηκε στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε τέλος, ότι η παιδική φτώχεια συνδέεται με το άλλο κορυφαίο πρόβλημα, την ανεργία, γιατί παρουσιάζεται κυρίως στις οικογένειες όπου δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος. Απευθυνόμενος δε προς την ΝΔ, είπε πως «δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ούτε δωρεάν λύσεις. Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε παιδική φτώχεια πρέπει να βρεθούν πόροι" και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή της αντιπολίτευσης να επιμένει σε φοροαπαλλαγές χωρίς να εξηγεί το πώς, είτε να επιμένει στην οριζόντια περικοπή των κοινωνικών δαπανών».

Πηγή: Weekinews

Διαβάστε ακόμη:

Eurostat: Σχεδόν 4 εκατ. Έλληνες ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού

Η υγεία έχει ανάγκη από δουλειές, προσλήψεις, αξιοπρέπεια και όχι από τα ψίχουλα του μερίσματοςΞανθός: Η επανεκκίνηση της Ευρώπης περνά μέσα από την υγεία & την κοινωνική αλληλεγγύη

ΕΛΣΤΑΤ: Η κρίση είναι ακόμη εδώ και γονατίζει νοικοκυριά & ηλικιωμένους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ