ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημερίδα για την πρόληψη του καρκίνου στη γενέτειρα του Γ.Ν. Παπανικολάου

Ημερίδα για την πρόληψη του καρκίνου στη γενέτειρα του Γ.Ν. Παπανικολάου

Ενημερωτική ημερίδα για θέματα πρόληψης, ιδιαίτερα του καρκίνου, πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Γ.Ν. Παπανικολάου, ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Σύλλογος Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών , σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Εύβοιας και το Γ.Ν. Κύμης.

Η ημερίδα, με τίτλο «Η δύναμη της πρόληψης στη δημόσια υγεία», πραγματοποιείται το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, και ώρα 5:30 το απόγευμα, στην αίθουσα Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κύμης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, διακεκριμένοι ομιλητές θα προσεγγίσουν το θέμα της πρόληψης νοσημάτων, με στόχο να αναδείξουν τη σημασία της, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τα συστήματα υγείας. Η πρόληψη περιλαμβάνει τον υγιεινό τρόπο ζωής, που στοχεύει στην αποτροπή εμφάνισης της νόσου, αλλά και τις προσπάθειες έγκαιρης ανίχνευσης, όπως η εξέταση πληθυσμών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ειδικά όσον αφορά στον καρκίνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 30-50% όλων των περιπτώσεων μπορούν να προληφθούν με την εφαρμογή εθνικών πολιτικών και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης, τη μείωση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου και την παροχή ενημέρωσης και υποστήριξης που χρειάζονται οι πολίτες προκειμένου να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Από την άλλη πλευρά, η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας του. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου προϋποθέτει την εκπαίδευση για την προώθηση της έγκαιρης διάγνωσης και τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
Ωστόσο, στην Ελλάδα, υστερούν σε κουλτούρα πρόληψης τόσο οι πολίτες όσο και πολλοί φορείς, ακόμη και της υγείας, γεγονός που καθιστά την ανάγκη να μπουν τα θεμέλια μιας τέτοιας στάσης στην πατρίδα μας, επιβεβλημένη.

Σχετικά με το Ινστιτούτο Γ.Ν Παπανικολάου

Το Ινστιτούτο «Γ.Ν. Παπανικολάου», ιδρύθηκε το 1998 στη γενέτειρα του μεγάλου Έλληνα γιατρού και ερευνητή, την Κύμη Εύβοιας, ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας (υφυπουργός Μανώλης Σκουλάκης) για την ίδρυση ενός πολυδύναμου φορέα προς τιμήν του διακεκριμένου επιστήμονα, με αντικείμενο την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων νεοπλασματικών νόσων.

Την πρόταση συνυπέγραψαν οι τότε: υφυπουργός Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης, Νομάρχης Εύβοιας, Θανάσης Μπουραντάς, πρόεδρος του ΚΕΣΥ, Βασίλης Γολεμάτης, πρόεδρος του ΠΙΣ, Μανώλης Καλοκαιρινός, πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Κουτσελίνης.

Διαβάστε ακόμη:

Αναστενάζουν τα συστήματα υγείας από τη μη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους

Links

BEST OF NETWORK

PlusQueen